Bom på vei ned og rødt lys stopper ikke denne bilisten. De farligste hendelsene skjer om natten da det er arbeid i tunnelen og bilister svinger rundt bommen.

Kjører på rødt rett foran veiarbeiderne

Bommen er på vei ned foran Fossantunnelen på fylkesvei 714 i Orkland kommune. I tillegg blinker det rødt samt at en arbeidsbil står parkert like ved bommen med blinkende, gule arbeidslys på taket.

Publisert

I det bommen er nesten nede, kommer en svart bil. Den viser ingen antydning til å stoppe. Dette skjer dessverre altfor ofte ifølge dem som jobber i tunnelen på fylkesveinettet i Trøndelag.

Bekymret for sikkerheten

– Vi jobber ofte i selve veibanen tunnelen og når det kommer kjøretøy i stor fart i tunnelen er det skummelt, sier Øystein Haavik.

Han er byggeleder elektro på avdeling vei i Trøndelag fylkeskommune. Byggelederen er svært bekymret for sikkerheten til dem som jobber i tunnelen. Det samme er kollega Morten Langørgen som er ingeniør i fylkeskommunen.

– Blinkende rødt lys betyr at du skal stoppe. Du kan også kan bli anmeldt og bøtelagt hvis du unnlater å stoppe, sier han.

Begge tror at noe grunnene til at folk ikke stopper handler om uoppmerksomhet eller at de rett og slett ikke bryr seg. – Det hender jo at de kjører ned bommene, altså at de kjører rett på bommen når den er nede. Noen kjører bare forbi bommen da den ikke dekker hele veibanen, sier de to.

9700 kroner i bot

Bøtesatsen for å kjøre på rødt blinkende lys er imidlertid akkurat den samme som å kjøre mot rødt i trafikken. Det vil med andre ord si en bot på 9700 kroner. Ifølge politiet kan du også miste førerkortet hvis du kjører mot rødt lys.

Øystein Haavik (f.v.) og Morten Langørgen i Trøndelag fylkeskommune har her nettopp stengt bommen. Den dekker ikke hele veien, så det er fysisk mulig å kjøre inn i tunnelen selv om en er stengt på grunn av arbeid i tunnelen. Bilene på vei ut av tunnelen kjørte sannsynligvis fra den andre siden mens det fortsatt var åpent.

– For oss som jobber i tunnel er det helt uakseptabelt at folk kjører på rødt. Det gjelder ikke bare oss, det kan også være bilberging. Livene deres settes i fare, sier Langørgen.

Ifølge tilbakemeldinger fra dem som jobber i tunnelene på fylkesvei 714 er det flest ulovlige passeringer gjennom stengt tunnel på natten. Det er også på denne tiden av døgnet mesteparten av tunnelarbeidet skjer.

– Noen tror kanskje at det ikke skjer noe i tunnelen på denne tiden, men det gjør det, og da kan det gå skikkelig galt, sier Øystein Haavik.

Når én bil kjører, følger også ofte flere andre etter.

– Det er veldig lett at den første som bryter loven også får med seg andre, sier Langørgen.

Reglene for stopping ved rødt, blinkende lys er klare: du skal stoppe ved det første blinkende lyset. Alternativt ved det første skiltet som sier «Stopp ved rødt blink. Tunnel stengt.»

De store tunnelulykkene har en så langt vært forskånet for.

– Grunnen til at vi ikke har hatt ulykker vil jeg si er flaks, sier Langørgen.

Alvorlig

Avsnittsleder Ågen Andersen ved Hitra politistasjon sier han ikke kjenner til at de har hatt noen målrettede kontroller mot rødlys-kjøring siste året, men sier det har kommet inn et par anmeldelser fra publikum og entreprenør på biler som har kjørt på rødt lys.

Han ser uansett svært alvorlig på kjøring mot rødt lys i tunnel.

– Det er like alvorlig som å kjøre på rødt i et trafikkryss, sier avsnittsleder Åge Andersen ved Hitra politistasjon.

Powered by Labrador CMS