Bananer fra Ecuador. Med kokain lastet sammen med bananene i eskene.

Varene på denne pallen er verdt rundt en milliard kroner

Og det er ikke fordi prisen på bananer er blitt skyhøy.

Tolletaten har gjennom internasjonalt tollsamarbeid gjort tidenes største beslag av kokain i Norge. Beslaget på omtrent 800 kg kokain ble gjort i Oslo. Verdien er sannsynligvis i området rundt en milliard kroner.

Bananer og narkotika.

I mars gjorde toll- og politienheten i den tyske delstaten Brandenburg et stort kokainbeslag i Tyskland. Gjennom undersøkelser identifiserte de et tilsvarende parti esker som var sendt til Norge. Da gikk varslingen til Tolletaten i Norge.

– I denne saken ble vi varslet gjennom vårt internasjonale etterretningssamarbeid at det var gode indikasjoner på smuglingsforsøk. Dette var grunnlaget for Tolletatens kontroll, sier områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik.

Etterretningsinformasjonen ledet til et konkret vareparti, som tollerne sporet til et lager i Oslo. De gjennomførte en manuell tollkontroll, hvor det ble gjort funn i flere titalls kasser. Tolletaten varslet deretter Oslo politidistrikt, som nå leder etterforskningen av kokainbeslaget. Så langt er ingen siktet i saken.

Ca. 800 kg kokain beslaglagt i Oslo. Det er det soleklart største beslaget i norsk historie.

– Oslo politidistrikt etterforsker saken som organisert kriminalitet og etterforsker bredt både nasjonalt og internasjonalt, sier seksjonsleder i Oslo politidistrikt, Arvid Utby.

Historisk stort beslag

Beslaget på ca. 800 kg kokain er over 600 kg større enn det tidligere største beslaget man har gjort av kokain i Norge. Totalt de siste 5 årene er det beslaglagt 344 kilo kokain, fordelt på 606 enkeltbeslag.

– Dette er et godt internasjonalt tollsamarbeid og deling av etterretningsinformasjon, som i kombinasjon med dyktige tollere ga rekordbeslag, sier leder for felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid.

Powered by Labrador CMS