Anleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser og Naas-familien vil arrangere Brøyt-dag i Eide utenfor Molde. Der kan blant annet denne maskinen, Brøyt D1000T nr. 1 prøves.
Anleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser og Naas-familien vil arrangere Brøyt-dag i Eide utenfor Molde. Der kan blant annet denne maskinen, Brøyt D1000T nr. 1 prøves.

Vil arrangere Brøyt-dag

Etter flere oppfordringer, og med hjelp fra andre Brøyt-entusiaster, vil Naas-familien i Eide utenfor Molde arrangere egen Brøyt-dag med Brøyt-foredrag og prøvekjøring av gamle Brøyt-legender.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 7. oktober klokken 15.00 åpnes dørene på Nilsen Museet der Naas-familien har en stor samling biler og maskiner. Museet er plassert ved innkjøringen til Naas Kalksteinbrudd. Oppe i bruddet er det inngang til Bergtatt, et festlokale inne i fjellet der det også er en kunstig innsjø og båtturer. Man kan for eksempel ta båt fra matsalen til en bar lenger inne i fjellet.

Konsert og fest

Del to av programmet skjer i Bergtatt. Her blir det konsert med Ottar Big Hand Johansen & Arne Benoni, samt salg av mat og drikke.

Gamle Brøyt-filmer skal vises, og det skal holdes en rekke Brøyt-foredrag av personer som bla Arnfinn Vølstad, Olav Wendelbo og Mr. Brøyt himself Harald Særheim. Videoproduksjon er innleid, og foredragene blir filmet og kan lastes ned av gjestene i etterkant.

Kan prøvekjøre nummer 1!

I den første delen legges det opp til prøvekjøring av et par skikkelige Brøyt-godbiter. 70-tonneren D1000T med produksjonsnummer 1(!) står til disposisjon, og i tillegg kan gjestene få sette seg inn i 46-tonneren ED600T og fyre opp den gamle maskinen. Anleggsdeler AS tenner på grillen fra 15.00 ved Nilsen Museet, arrangerer utstilling av egne produkter og har diverse «Brøyt-dag-tilbud».

- Det er også mulig å gjøre en ekstra god utstyrshandel før dette arrangementet. Ved kjøp av pigghammer eller krattknuser i september, får man med to billetter med overnatting på Scandic Seilet for hele denne helgen til en verdi av 4000 kr, sier initiativtaker Lars Naas.

- Hvorfor arrangerer dere dette?

- Det er fordi Brøyt er en fantastisk maskin. Man burde forresten fått noen til å produsere Brøyt forgravere igjen. Til lasting i tunnel er maskinen helt genial. Jeg har selv sittet mange tusen timer og lastet stein i tunnel med Brøyt, sier Naas.

Anleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser og Naas-familien vil arrangere Brøyt-dag i Eide utenfor Molde.
Anleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser og Naas-familien vil arrangere Brøyt-dag i Eide utenfor Molde.

- Har dere gjort dette tidligere, eller er det første gang?

- Vi har aldri gjort det tidligere, men vi har fått mange innspill om at vi burde gjøre det, men også fordi familien har så lang historie med Brøyt. Den går lenger tilbake enn jeg for å si det slik, og jeg er 45 år, smiler Lars Naas.

Trenger minst 100

I tillegg har familien fasilitetene til å huse mange Brøyt-entusiaster i kongeriket: Bergtatt Opplevelser kan ta 300 personer, og Naas sier de må ha minst 100 påmeldte for at de skal klare å holde den åpne Brøyt-dagen.

Selv om familiens selskap Anleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser stiller som sponsor og dekker store deler av kostnadene, må de ha en base på ca. 100 for at arrangementet skal kunne forsvares.

- Det finnes flere Facebook-sider med alt fra 6000 til 24.000 følgere. Nå gjenstår det å se om engasjementet kun er på Facebook, eller om det også er i «real life», sier Lars Naas.

13_3.jpgAnleggsdeler AS og Bergtatt Opplevelser og Naas-familien vil arrangere Brøyt-dag i Eide utenfor Molde. Foto: Naas- Du sier du kjenner Brøyt på godt og vondt. De gode sidene til den norske gravemaskinen har du vært inne på, men hva er de vonde?

- Jeg får si som Mr. Brøyt, Harald Særheim, sier: Brøyt skal behandles som en dame, og behandler du den bra, passer på den og steller godt med den, får man et fantastisk forhold. Behandler man den dårlig, får du et helvete.

Har noen problemer å bestille på nett send sms til 483 18 800.

Det blir mulig å bestille frem til 20. september, og da har man svaret på om arrangementet får nok påmeldinger til at det lar seg gjennomføre.