Næringsminister Monica Mæland (H) er fornøyd med oppkjøpet av den store eiendommen på Svalbard. Her er hun avbildet under et besøk på Svalbard.

Kjøpte 217,6 kvadratkilometer for 300 mill. kroner

- Jeg er glad for at kjøpet nå er gjennomført, og at eiendommen formelt er på statens hender, sier næringsminister Monica Mæland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard tok kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet i januar 2014 med forespørsel om hvorvidt staten kunne være interessert i å kjøpe eiendommen.

Ut fra en vurdering av blant annet eiendommens beliggenhet nær Longyearbyen og et ønske om at en slik eiendom bør være norsk, sa næringsministeren at staten var innstilt på å overta eiendommen.

Eierne aksepterte statens bud på 300 millioner kroner høsten 2016. Hjemmelen til Austre Adventfjord ble overført til Nærings- og fiskeridepartementet i mars 2017, og 7. april ble kjøpet formelt gjennomført.

Nordøst for Longyearbyen

Austre Adventfjord ligger like nordøst for Longyearbyen på Svalbard. Eiendommen er på omtrent 217,6 kvadratkilometer,og utgjør ca. 0,35 prosent av Svalbards areal.

Gjennomføringen av kjøpet forutsatte tilslutning fra Stortinget. Regjeringen fremmet forslag om dette høsten 2016, og Stortinget sluttet seg til forslaget.

Med dette kjøpet eier nå staten rundt 99 prosent av Svalbards samlede areal, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS