En rivemaskin fra Norsk Saneringsservice var med og markerte starten på rivingen av gamle Jordal Amfi torsdag 26. januar 2017.
En rivemaskin fra Norsk Saneringsservice var med og markerte starten på rivingen av gamle Jordal Amfi torsdag 26. januar 2017.

Fossilfri rivemaskin i Oslo

Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg Oslo KF startet torsdag 26. januar 2017 å rive Jordal Amfi.

Publisert Sist oppdatert

En 64 tonns fossilfri rivemaskin med 30 meter langt riveaggregat skal tygge seg gjennom Oslos fordums hockeystolthet og jevne den tradisjonsrike ishallen med jorda i løpet av seks uker.

Nye Jordal Amfi skal stå ferdig til sesongstart i 2018 opplyser det kommunale foretaket i en pressemelding.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) markerte første rivetak ved å sette kloa i det skråstilte taksløret.

- Mange med meg har gode minner fra Jordal. Det er ikke uten et visst vemod at vi nå river gamle Jordal, men det er på høy tid at vi nå får en moderne storstue for ishockey i Oslo, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Grunnarbeider til våren

Rivingen av hockeyhallen starter ved inngangspartiet, og maskinen skal gradvis tygge seg gjennom betongen og gå videre innover i bygget. Vaierne som holder taket på plass blir gradvis kuttet og taket revet i stykker. Når hele taket er revet, skal maskinen gå løs på tribunene.

- Det er godt å være i gang for alvor. Vi starter opp grunnarbeidene i løpet av våren, og gleder oss til de første spadetakene. Det er veldig spennende å få være med å forme morgendagens bygg for en ny hockeygenerasjon i Oslo, sier Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Fossilfri anleggsplass

Som andre byggeprosjekter i Kultur- og idrettsbygg, skal Nye Jordal Amfi bygges fossilfritt. Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

- Vi ønsker at større byggeplassene blir fossilfrie. Oslo kommune er en av landets største innkjøpere og den posisjonen må vi bruke både til å bedre klima og miljø, sier Grimsby.

Det er NCC Norge AS som er totalentreprenør på bygging av Nye Jordal Amfi i Oslo.

Gammelt legger grunnlaget for nytt

I tillegg til å være et byklenodium i Oslo, har Jordal Amfi for mange nærmest vært et nasjonalanlegg. For å bevare noe av æraen fra det tradisjonsrike anlegget som sto nyreist og stolt frem under Oslo-OL i 1952, er flere av arkitekturgrepene som har gjort det opprinnelige amfiet unikt videreført i det nye. Blant annet gjelder dette en nytolkning av den asymmetriske buen over garderobebygget.

Betongen fra hallen som nå rives, skal renses og knuses til pukk i et mobilt knuseverk. Disse restene av gamle Jordal Amfi blir liggende som fyllmasse under den nye arenaen. I seg selv en miljøgevinst i form av mindre transport av fyllmasser. Men for mange også et symbol på at den sterke sjelen som fremdeles sitter i den slitte bygningskroppen på sett og vis er med og skaper fundamentet for Oslos nye moderne hovedarena for ishockey.