Været og stae sjåfører skapte kaos på riksvei 7 torsdag.

Ville ikke ha hjelp – ble tvunget

Torsdag kveld var det kaos i Måbødalen på riksvei 7 i Hardanger i igjen. To utenlandske vogntog kom ikke opp, og ville ikke ringe bilberger. Da gjorde politiet det for dem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det var et ugreit føre på veien opp mot Hardangervidda i går kveld. Med snø og is og nesten nullføre ble det såpeglatt. Kombinasjonen 4x2 trekker og uten kjetting ender som regel på den måten.

På det verste var det tre vogntog som laget flokene i Sysendalen. En skulle nedover og to skulle opp. Alle endte på tverke.

Kaos

Kaoset start for alvor da en av utlendingen skulle kjøre forbi en av sine kollegaer på vei opp. Det gikk som det måtte. Den som kom i møte på vei nedover endte også opp med å stå på tverke.

Dermed ble veien stengt og kaoset rådet. Selv om lastebilsjåførene ikke ville ha hjelp av bilberger så ble de pålaget det av politiet. Regningen får sjåførene likevel.

Mange

I løpet av torsdagen Bjørn Lægreid i Eidfjord Bilberging oppe på fjellet og hjalp hele ti utenlandske vogntog som ikke kom frem. På onsdag var det sju som måtte ha hjelp.

Felles alle var nettopp 4x2 trekkvogn og uten kjettinger. Han var først hjemme igjen klokken to i natt.

- Det er som «vanlig». Enten er de komme eller feil lastet. Når du i tillegg ikke legger på kjettinger før det stopper ender det sånn, sier Bjørn Lægreid. Selv om alle hadde med seg kjettinger i går er han ikke imponert over de. Det er glatte tynne kjettinger med begrenset effekt.

Vrient å få betalt

To av utlendingene måtte få hjelp nesten nede ved Vøringsfossen, mens resten hadde kommet seg opp til Leiro ved Sysendammen.

- Problemet med disse utenlandske bilene er også at det er vanskelig å få pengene for jobben. Stort sett må jeg ta kontakt med transportøren her i landet for å få betalt, sier Lægreid. Det tar mye tid.

Fredag kan også bli en utfordrende dag. Det er meldt forholdsvis store nedbørsmengder og varmegrader.

Statens vegvesen har hele denne uken hatt kontroller på hele Vestlandet. Men det hjelper tydeligvis lite at lastebilene sjekkes for at de har med kjettinger når de ikke bruker dem.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS