Rensket frem sprengstoff

I september har det vært to hendelser med sprengstoff på anlegget E134 Gvammen-Århus der Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er varslet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I den første hendelsen ble det funnet udetonert sprengstoff fra tidligere arbeid; dynamitt som ikke hadde eksplodert da fjellsikringen ble laget. Den andre hendelsen skjedde inne i tunnelen. Da bilen bergsprengeren skulle evakuere med ikke virket, måtte han komme seg i sikkerhet til fots.

Dette skriver Statens vegvesen på sine nettsider.

Rensket frem sprengstoff

I den første hendelsen var det føreren av en gravemaskin som oppdaget sprengstoff da han rensket berget i skjeringen på Gvammen. Her ble det sprengt i 2013 som en del av forberedelsene til anlegget.

- Arbeidet ble stoppet og udetonert sprengstoff fjernet, før arbeidet ble satt i gang igjen, opplyser prosjektleder Trude Holter på vegvesen.no.

- Heldigvis gikk det bra med arbeiderne, men dette er alvorlig.

Sprengning flyttet bilen

Den andre hendelsen skjedde natt til fredag 23. september. Bergsprengeren hadde evakuert alle og tente lunta i tunnelen. Han hadde en bil på tomgang han skulle komme seg ut med.

Men motoren stoppet mens han tente lunta, og den ville ikke starte igjen. Dermed måtte sprengeren evakuere til fots.

Bilen som ble stående igjen ble flyttet flere meter på grunn av trykket fra eksplosjonen, og den fikk skader.

Hele skiftet ble samlet for å gå gjennom det som hadde skjedd sammen med ledelsen hos entreprenøren.

- Vi har strenge krav til ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet på alle våre anlegg. Vi tar begge disse episodene alvorlig og skal gå gjennom alle prosedyrer og rutiner, sier Holter.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ble varslet i begge sakene.

Powered by Labrador CMS