Nasta-helikopteret går inn for landing på Jelsa hvor 120-tonneren Hitachi EX1200 venter på ny dieselpumpe fra USA.
Nasta-helikopteret går inn for landing på Jelsa hvor 120-tonneren Hitachi EX1200 venter på ny dieselpumpe fra USA.

Fra arkivet: Hitachi-service med helikopter

Artikkel om «mekaniker per helikoper» fra Anlegg&Transport nummer 6, 2011. Den er forfattet av Hans Fossum.

Publisert Sist oppdatert

Haugsland Anleggsmaskiner AS i Stavanger er forhandler for Nasta AS. Det nyetablerte firmaet har salg og service av Hitachi- og Bell-maskiner i Rogaland sør for Boknafjorden. På serviceoppdrag som haster, benytter firmaet helikopter. Det har slått svært godt an.

- Dette er en kjempeting. Vi er svært fornøyd. Det sier teamleder Ståle Østerhus i Norsk Stein AS på Jelsa i Ryfylke, et av Europas største pukkverk.

Østerhus har ansvaret for det rullende maskineriet på Jelsa, og da den store lastemaskinen Hitachi ZX1200 (120 tonn) og Cummins-motoren på 760 hk (567 kW) streiket fredag 3. juni, løftet Østerhus på telefonrøret. En drøy halvtime senere, landet servicemekaniker og pilot Ola Bjørn Haugsland (34) Nasta-helikopteret i «røysa» hvor 120-tonneren sto livløs. Med bil tar turen fra Stavanger (Forus) til Jelsa i overkant av tre timer.

Ny pumpe fra USA

- Det var en aksel i dieselpumpa som var knekt, og vi måtte ha tak i ny pumpe. Vi kontaktet Hitachi og fikk bestilt ei pumpe hos Cummins i USA. Den ankom flyplassen på Sola mandag 6. juni, og vi tok av for Jelsa med den nye pumpa ved 12.30-tiden. Ved 14-tiden var den nye montert, og 120-tonneren ble straks satt i drift, opplyser Kjartan Olsgård som har ansvaret for dele-/serviceavdelingen i Haugsland Anleggsmaskiner AS.

Siden i vår har Haugsland Anleggsmaskiner benyttet helikopteret på et titalls forskjellige serviceoppdrag. Den lengste flyturen i tid har vært til Stord; den tok ca. 45 minutter.

Daglig leder, servicemekaniker og pilot Ola Bjørn Haugsland sjekker en Hitachi ZX240-3 (24 tonn) som Risa AS har i drift på Aksdal ved Haugesund.
Daglig leder, servicemekaniker og pilot Ola Bjørn Haugsland sjekker en Hitachi ZX240-3 (24 tonn) som Risa AS har i drift på Aksdal ved Haugesund.

 

Sammen med Nasta

Kjøpet av Robbinson-helikopteret R-44 Raven II er et samarbeid med Hitachi-importøren Nasta AS i Larvik, og det skal benyttes på hasteoppdrag. Det er store avstander i Rogaland, og fylket har mange fjordarmer og ferger. En fire timers servicetur med bil gjør Haugsland-crewet unna på 20 minutter når helikopteret ligger i en cruisehastighet på 170-180 km/h. Det sparer kundene og Haugsland-firmaet for verdifull tid når det haster med å få maskinen(e) raskt i drift.     

Haugsland Anleggsmaskiner AS er et datterselskap av Haugsland Elektro Mekanisk AS og ble opprettet 1. januar da avtalen med Nasta AS ble inngått.

Haugsland Elektro Mekanisk AS og firmaets seks ansatte kjenner godt anleggsbransjen gjennom oppdrag med montering av elektrisk utstyr på anleggsmaskiner og lastebiler. Haugsland-mannskapet er kjent som «problemløsere» av største kaliber.