Sydvaranger Gruve er konkurs

Mellom 350 og 400 mister jobben.

Publisert Sist oppdatert

Det er NRK som melder at styret i bedriften vedtok å slå selskapet konkurs.

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger kommune mener konkursen vil ramme hele Finnmark stort:

- 1400-1500 mennesker rammes direkte eller indirekte. Og fra kommunens side ser vi på alt vi kan gjøre for å bistå i denne svært vanskelige situasjonen. Vi vil snu alle steiner vi kan for å bistå, sier Rafaelsen til NRK.

Det er lave priser på jernmalm som har gitt nådestøtet til gruvebedriften, som har kjempet i flere måneder for å unngå konkurs.

Les også: Konsernsjefens brev til de ansatte«Dere er pålagt å stille på jobb i dagene som kommer, og jeg ber dere innstendig om å yte all hjelp og støtte som trengs overfor bostyreren og hans team.»

En mørk dag for Finnmark

Det er det australske selskapet Northern Iron som er hovedeier i Sydvaranger Gruve AS. De har sendt ut en melding der det står at Sydvaranger Gruve ikke lenger er i stand til å dekke sin gjeld til kreditorene DNB og Innovasjon Norge og at de ikke hadde noe annet valg enn å slå selskapet konkurs.

Les også: - Bedritent av DNBDe ansatte i Sydvaranger Gruve raser mot kreditor DNB etter konkursen. En måned før jul uteblir lønna.

– Det er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet. Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen til NRK.

De ansatte vil ikke motta desemberlønna, som etter planen skulle vært utbetalt fredag.

- Ingen annen utvei

Sydvaranger Gruve AS sendte onsdag ut denne meldingen:

«Styret i Sydvaranger Gruve AS har i dag besluttet å begjære konkurs, og vil i løpet av dagen bli satt under administrasjon av bostyrer.

Selskapet har i lang tid slitt med kraftig fallende jernmalmpriser som har medført behov for refinansiering av virksomheten. Kostnadene har i denne perioden blitt redusert betydelig, men ytterligere finansiering var nødvendig for å komme gjennom en periode med krevende forhold i gruven.

Det har vært ført forhandlinger med interesserte investorer helt til siste dag, men det har ikke kommet fram løsninger som våre långivere, DNB og Innovasjon Norge har funnet å ville gå videre med.

Som en følge av dette har ikke styret funnet noen annen utvei enn å begjøre konkurs, da en videre drift uten långivernes samtykke ville medført risiko for å påføre disse ytterligere tap.»

Ny utsettelse for Sydvaranger Pon-nekt truer Sydvaranger Sydvaranger reddet – foreløpig

Bakgrunn:


 

Powered by Labrador CMS