- Bedritent av DNB

De ansatte i Sydvaranger Gruve raser mot kreditor DNB etter konkursen. En måned før jul uteblir lønna.

Publisert Sist oppdatert

400 ansatte i Sydvaranger Gruve får trolig ikke lønn til jul etter at Sydvaranger Gruve onsdag begjærte konkurs.

Les saken: Sydvaranger Gruve er konkursMellom 350 og 400 mister jobben.

- Det er tett opp mot jul og lønning. DNB sikrer nå sine verdier, mens de lar ansatte klare seg uten lønning frem mot jul. DNB er kyniske. Det er bedritent gjort av DNB. Det er bedritent gjort mot de ansatte, sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten i fagforeningen Nordens Klippe i Sydvaranger Gruve, ifølge dn.no.

Les også: Konsernsjefens brev til de ansatte«Dere er pålagt å stille på jobb i dagene som kommer, og jeg ber dere innstendig om å yte all hjelp og støtte som trengs overfor bostyreren og hans team.»

- Strukket oss langt

Hovedtillitsvalgt i fagforeningen Nordens Klippe, Henning Bråten, mener DNB er kyniske som tvinger Sydvaranger til konkurs nå rett før jul.
Hovedtillitsvalgt i fagforeningen Nordens Klippe, Henning Bråten, mener DNB er kyniske som tvinger Sydvaranger til konkurs nå rett før jul.

Sydvaranger Gruve har opparbeidet seg en gjeld på 100 millioner dollar, rundt 870 millioner norske kroner, og har fått stadige utsettelser på tilbakebetaling av hovedkreditorene DNB og Innovasjon Norge. Men nå er tålmodigheten til DNB slutt, og resultatet er konkurs.

- Vi har strukket oss veldig langt for å finne en løsning for Sydvaranger – mye lenger enn en bank vanligvis gjør. Vi har avstått fra å få betalt avdrag og renter siden juletider i fjor, og jobbet med mange ulike løsningsalternativer. Men det går en grense for hvor langt en bank kan strekke seg, sier DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld til DN.

Han vil ikke ut med hvor mye av gjelden Sydvaranger skylder til DNB.

- Det meste av tapet vi må ta i våre bøker er allerede nedskrevet. Nå fokuserer vi på å sikre verdiene i boet og få dekket inn så mye som mulig, men det er naturlig at en konkurs som dette vil medføre et visst tap, sier Westerveld.

- Ingen annen utvei

Styret i Sydvaranger så ingen annen utvei etter at kreditorene ikke ønsket å gå med på ytterligere utsettelser.

- Det er selvfølgelig med enorm beklagelse at styret nå ikke ser noen annen utvei. Da selskapet ikke vil være i stand til å dekke sin gjeld til DNB og Innovasjon Norge, og långiverne ikke ønsker å delta i videre forhandlinger med de investorer som har vist sin interesse, så har ikke styret annet valg enn å begjære Selskapet konkurs, skriver Sydvaranger Gruve i en melding.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS