Alle
Alle

Postnord-transport uten førerattest

Denne bulgarske trekkvogna med svenskregistrert Ecotrans-tralle ble stoppet på et industriområde utenfor Oslo. Den makedonske sjåføren fikk kjøreforbud.

Publisert Sist oppdatert

Han var nemlig ikke utstyrt med førerattest. Sjåfører fra land utenfor EU/EØS-området skal ha førerattest som et bevis på at de er ansatt på skikkelige vilkår når de frakter gods for bedrifter innen EU/EØS. Dette for å hindre sosial dumping.

Det er en klar trend at bulgarske trekkvogner opereres i Norge med makedonske sjåfører uten den nødvendige førerattasten fra sitt firma. Det gis ingen bot til de som blir stoppet for dette, bare et kjøreforbud til papirene er på plass. Det som skjer (i hvert fall i alle sakene AT.no har omtalt) er at det kommer en sjåfør med EU-borgerskap og henter trekkvogn og makedoner.

Fast Norge-Sverige-kjøring

Makedoneren ble stoppet torsdag 12. november, uten nødvendige papirer, i Ullensaker kommune i Akershus. Han kjørte stykkgods for Postnord, ifølge kontrolleder Bjørn Uno Rogneby ved Jessheim trafikkstasjon.

- Sjåføren kjørte stykkgods fra Postnord i Helsingborg i Sverige. Han skulle levere på Østlandet etter det jeg har fått opplyst, sier han til AT.no.

Sjåføren oppga at han kjørte fast mellom Norge og Sverige, for forskjellige oppdragsivere.

Postnord vurderer tiltak

AT.no har henvendt seg til Postnord i Norge for en kommentar til denne transporten:

- Vi har gjort en grundig vurdering av denne saken. Vi har nå avdekket at sjåføren ikke hadde gyldig førerattest. Opplysningene som har fremkommet er selvsagt uakseptable. Vi stiller tydelige krav til våre underleverandører. De har et ansvar for å sikre at de tilstander som kreves er på plass og at lover og regler følges. Så er ikke tilfellet her. Nå går vi igjennom dette ordentlig, og vurderer hvilke tiltak som skal gjøres, sier kommunikasjonssjef Bjørn Thorvaldsen i Postnord AS til AT.no fem dager etter at ulovligheten ble avdekket av Statens vegvesens inspektører.