Per Gunnar Onstad og James Dean poserer for A&Ts utskremte
Per Gunnar Onstad og James Dean poserer for A&Ts utskremte

Fra arkivet: «Digger James Dean og Komatsu»

Denne saken sto på trykk i Anlegg&Transport nummer 5, 2013. Hans Fossum har skrevet artikkelen.

Publisert Sist oppdatert

Amerikanske James Dean var ‘50-tallets ungdomsrebell på filmlerretet. Den fartsglade filmstjernen omkom i en bilulykke med sin Porsche i 1955, 24 år gammel. Maskinentreprenør Per Gunnar Onstad ble født 25 år etter Deans fatale bilulykke, men 33-åringen fra Valdres digger James Dean. Det er Onstads nye Komatsu-graver et klart bevis på.

- Jeg har sett noen av hans filmer og er blitt litt fan, sier 33-åringen fra Valdres som har to James Dean-motiver malt på sin nye Komatsu PC290-10 beltegraver (31 tonn). Kanskje «linken» mellom Dean og Onstad er biler. James Dean elsket racerbiler og motorsykler. Onstad er utdannet bilmekaniker og har et par «hobbyamerikanere» med kraftige V8-motorer stående hjemme på garden i Valdres. Ellers i uka driver han sitt enmannsfirma Onstad Maskin & Transport.

Dyktig maler 1

Onstads nye Komatsu-graver som bare har et par hundre timer på telleren, er ikke malt i «kjedelig anleggsgult». 30-tonneren er omlakkert i «Pearl Metallic Blue» (ser ut som mørk lilla) fra innerst til ytterst. Onstad plukket selv maskinen fra hverandre før Kollstad Lakk & Sandblåsing AS fra hjembygda Heggenes skred til verket. Og Ola Erik Melbye har gjort en glimrende jobb, Komatsu-graveren rent stråler i sin dyplilla fargeprakt.

- Jeg så en Volvo V70 med denne fargen, og jeg falt for den. Den er nå blitt firmafargen, og jeg har også malt min gamle ’94-modell Scania i samme farge, sier Onstad som med sin fargesprakende Komatsu-graver graver for Veidekke på nye E16 mellom Skarnes-Kongsvinger. Forbipasserende kaster lange blikk etter den elegante og annerledes gravemaskinen, forteller Onstad.

Dyktig maler 2

James Dean-motivene er mesterlig utført av Marete Lunde (Marete’s GarageART) i Bergen.

Stigtrinnet er i rustfritt stål med utfrest firmanavn.
Stigtrinnet er i rustfritt stål med utfrest firmanavn.

– Jeg ga henne bare teamet James Dean, og jeg synes hun har gjort en fantastisk jobb. Begge motivene er gjort på frihånd, sier Onstad og viser oss motivet på førersiden: Filmplakaten fra «Rebell without a cause/Rotløs ungdom» fra 1955 med et stort portrett av James Dean (litt filmhistorie for oss oldinger: Avdøde Natalie Wood hadde den kvinnelige hovedrollen, også kjent fra West Side Story).

James Dean-motivet på maskinens høyreside er fra storfilmen «Giganten» som hadde premiere ett år etter Deans bortgang. (Filmhistorie: Dean spilte sammen med to av ’50/’60-tallets megastjerner, Elisabeth Taylor og Rock Hudson. Filmen oppnådde 10 Oscar-nominasjoner, deriblant én til Dean for beste mannlige hovedrolle).

Masse utstyr

Det er mer som er spesielt på Onstads vakre Komatsu-graver; stigtrinnet er i rustfritt stål med utfrest firmanavn og Komatsu-logoene er i krom.

Ellers er utstyrslisten lang: Indexator RT 80 rotortilt, Scanlaser 3D GPS, D&A 360 slaghammer, pusseskuffer og rippertann fra SMP, Gjerstad steinskuffe og HK-feste, Klepp grøfteskuffe, engcon steinklype, jibb (skytematter), sentralsmøring, Webasto, xenonlamper, lysbjelke på taket (LED-lys), kamera bak og h/side, uttak 230 volt, kompressor, cd-spiller/forsterker, formsydde gulvmatter og sota ruter. Tre amerikanske «tog horn», høyt plassert på bakvogna, er kraftige i målet og høres over syv prestegjeld.

– Jeg har fått maskinen slik jeg vil ha den, sier Per Gunnar Onstad som etablerte sitt firma i 2006. Inntil han fikk den vakre 290’n i april, var arbeidskameraten til Onstad en Komatsu PC210-8.