Sydvaranger har sagt opp leveringsavtalen med Pon, men krever fortsatt å få kjøpe reservedeler av selskapet. Her er Pons servicefolk på plass i Sydvaranger da ting gikk bedre - i november 2013. ALLE
Sydvaranger har sagt opp leveringsavtalen med Pon, men krever fortsatt å få kjøpe reservedeler av selskapet. Her er Pons servicefolk på plass i Sydvaranger da ting gikk bedre - i november 2013. ALLE

Pon-nekt truer Sydvaranger

Pon Equipment nekter å levere reservedeler til Sydvaranger Gruve i Kirkenes. Det kan føre til konkurs i løpet av få dager.

Publisert Sist oppdatert

Sydvaranger gruve har i lengre tid vært en presset økonomisk situasjon som følge av fall i prisen på jernmalm, og har bare finansiering til å drive ut oktober.

For to uker siden nektet underleverandør Pon Equipment å levere reserverdeler til gruvens maskinpark av Caterpillar-maskiner, noe som har ført til at Sydvaranger trekker Pon for retten for å få leveransene gjenopptatt, skriver DN.

Sa opp avtalen

Pon har tidligere solgt en rekke store maskiner til Sydvaranger og gruveselskapet har hatt en service- og reservedelsavtale med Pon. Den avtalen har imidlertid Sydvaranger vært misfornøyd med, og har sagt opp avtalen.

- Vi ønsker nå at retten skal vurdere om vi er tvunget til å levere reservedeler til tross for at motparten har sagt opp avtalen, sier direktør i Pon Mining, Mikael Krispinsson til DN.

Sydvaranger har de siste årene kjøpt tjenester av Pon for rundt 150 millioner kroner årlig.

Konkurs på få dager

Sydvaranger er på randen av konkurs, og stans i levering av reservedeler kan være dråpen som får begeret til å renne over.

- Sydvaranger er i en svært presset økonomisk situasjon. Konsekvensen av leveringsnektelsen vil dermed være fatal for Sydvaranger. Dersom produksjonen stanser bare et fåtall dager, vil Sydvaranger trolig måte begjære oppbud.

Les også: Sydvaranger reddet – foreløpigKunder og kreditorer har bidratt og Sydvaranger gruve har sikret driften fram til høsten.

- Har monopol

Pon mener at Sydvaranger kan kjøpe reservedeler andre steder, men det bestrider Sydvaranger, som mener Pon har monopol.

- Pon har agenturet på disse delene i Norge, og det er ikke tillatt for andre aktører å selge i Pons marked, skriver Sydvarangers advokat.

Dommer Sofie Vikse i Oslo byfogdembete skriver i en fersk kjennelse at Pon midlertidig pålegges å levere reservedeler, på grunn av de alvorlige følgene det kan få for gruveselskapet om leveransene stopper opp. Partene skal møtes i retten i begynnelsen av oktober.