Svensk messe for skogstransport

Fredag 14. og lørdag 15. august arrangeres utstillingen Mittia Skogstransport i Ljusdal, seks mil øst for den vestsvenske byen Hudiksvall. Dette er Nordens største messe for skogstransporter.

Publisert Sist oppdatert

Det er 16 år siden messen ble arrangert første gang, og de senere årene har utstillingen hatt rundt 6000 besøkende som er bra med tanke på at skog utgjør en relativt smal transportnisje, men større i Sverige enn i Norge. Antall utstillere er rundt 130 som dekker alt fra bilimportører og forhandlere, via påbyggere, utstyrsleverandører og oljeselskaper til fagtidsskrifter.

Svensk godstransport er langt fremme når det gjelder miljø og effektivisering. Stadig flere skogstransportører kjører på biodiesel med bra resultat. Større vogntogkombinasjoner er også et hett tema i Sverige hvor det blant annet pågår forsøk med 30 meter langt tømmervogntog med totalvekt opp til 90 tonn. Både Trafikverket og Transportstyrelsen er sterkt inne i prosjektet.

Trafikkverket driver også prosjektet HCT som står for High Capacity Transport. Innenfor HCT arbeider man med et prosjekt for å gi tillatelse til totalvekter inntil 74 tonn på normallenge vogntog som i Sverige er inntil 25,25 meter lange. Økte totalvekter innebærer en betydelig drivstoffbesparelse pr. transportert tonn.