Sydvaranger reddet – foreløpig

Kunder og kreditorer har bidratt og Sydvaranger gruve har sikret driften fram til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Sydvaranger Gruves morselskap, australske Northern Iron Limited, sendte ut en melding til børsen i Sydney natt til mandag. Budskapet var at selskapet fortsetter driften også de neste månedene.

Les også: Siste frist for SydvarangerTirsdag er siste frist for Sydvaranger Gruve til å få på plass en økonomisk løsning for videre drift.

Gruvedriften til Sydvaranger tapte store penger i 2014 og har trengt hjelp for videre drift. Nå har kreditorene DNB, Tschudi-gruppen og Innovasjon Norge forlenget betalingsutsettelsen i ytterligere fire måneder, samtidig som den største kunden har gått med på å si opp en rabattavtale, melder ifinnmark.no. http://www.ifinnmark.no/sor-varanger/nyheter/okonomi-og-naringsliv/sydvaranger-forhandlinger-i-mal-na-har-vi-langt-sterkere-fundament-for-videre-drift/s/5-81-81043

Dermed har rundt 400 gruvearbeidere arbeid frem til oktober. Men det må fortsatt jaktes på friske midler og ingen tør garantere drift i Sydvaranger gruve  på lang sikt.

- Men nå skal vi samle de ansatte, og nyte at vi har kommet fram til en avtale som gir grunn til en langt større optimisme enn tidligere. Jeg tror de ser ganske fort at dette gir oss et mye sterkere fundament for å få på plass permanente løsninger, sier talsmann Harald Martinsen til iFinnmark natt til mandag.

Les også: Milliardsmell for SydvarangerNedskrivninger og valutatap gjør at gruvedriften i Sydvaranger tapte store penger i 2014.

I tillegg til at kreditorene har gått med på utsettelse avsluttes også en kontrakt med gruvas største kunde Tata Steel. Selskapet har hatt en rabattavtale som har vært svært økonomisk ugunstig for Sydvaranger.

- Det å være kvitt denne kontraktsforpliktelsen gjør at det blir mye lettere for oss å gå i reelle forhandlinger med nye potensielle partnere. Dette gir helt andre forutsetninger for å restrukturere gjeld og få inn nødvendig ny kapital, sier Martinsen.