Hver dag klokken 0530 setter Arvid Vigre seg bak rattet i lastebilen hjemme på Vigre på Jæren.
Hver dag klokken 0530 setter Arvid Vigre seg bak rattet i lastebilen hjemme på Vigre på Jæren.

70 år og samme jobb i 49

SANDNES: Da Arvid Vigre startet hos Bjarne Risa i 1966, mente Bjarne at de ikke trengte mer enn de fire lastebilene de hadde. Arvid kjører fortsatt lastebil for Risa, og fylte nylig 70 år. Nå er det 48 lastebiler i stallen.

Publisert Sist oppdatert

@ui:Hver morgen klokka 0530 startes den røde Mercedes-Benz’en hjemme på gårdsbruket på Vigre på Jæren, ikke så langt fra Bryne. Hvor lenge han skal fortsette å jobbe, vet han ikke. Men den dagen han slutter, tror han ikke det skal være noe problem å fylle dagene.

Gårdsbruk, to hus, en leilighet, tre barn og sju barnebarn gjør at tiden skal gå. Inntil videre blir han å finne bak rattet. Der trives han utmerket.

Da han begynte å jobbe hos Risa i 1966, hadde firmaet tre tippbiler og en kranbil. Tippbilene hadde kapasitet på 3,5 m3. Etter hvert fikk en av dem tilhenger.

De to største fremskrittene etter alle årene bak rattet, er ifølge Arvid, retarderen og kjørekomforten generelt. Samtidig har trafikken blitt mye verre. Før i tiden var kø et fremmedord.

- Før hendte det jeg var helt fysisk utslitt etter en dag på jobben. Det var både lengre dager og mer slitsomt å kjøre. Jeg tror jeg er blitt mer avslappet bak rattet, sier Arvid Vigre.

God kone

Han legger mye av æren for at han har kunnet jobbet så lenge i denne bransjen på ei god kone. Det har vært mange lange dager. Hun har holdt fortet på hjemmebane. Med mer fokus på kjøre- og hviletider opp igjennom årene har arbeidsdagene normalisert seg.

Samtidig har fokuset på kjøre- og hviletidene gjort sjåførjobben til en mer ensom jobb. Før kunne man kjøre til brakka og møte kollegaene til matpausen. Nå er det bare å stoppe på første og beste plass for å ta pausen.

- Jeg har hatt det veldig godt i alle disse årene hos Risa. Tanken om å bytte jobb har nok streifet meg noen ganger, men det har alltid landet ned på at jeg har det veldig godt her, sier Arvid Vigre.

Er fysisk aktiv

Ved første øyekast er det vondt å tro han har passert 70 år. En av grunnene kan nok være at han ikke siger ned i godstolen når han kommer hjem.

Nå er han ute og jogger eller sykler to-tre ganger i uka. Sykkelturene blir minst fire mil når han først setter seg på setet. Før var treningsturene hyppigere og lengre.

I sine tidlige år i Risa jobbet han også på verkstedet. Den gangen var det mange mekaniske ting som røk på lastebilene. 

Fjærblader var av de tingene som knakk stadig vekk.

Nå husker han knapt sist det knakk et fjærblad. De siste 15 årene har han kjørt tippsemi med luftfjærer både på tandemen og henger. Men feilene som kommer nå, er ofte på elektronikken, og da er det bare å glemme å gjøre noe selv.

Med unntak av noen kortere perioder på anlegg har Arvid Vigre kjørt med utgangspunkt fra Sandnes og rundt i Stavanger-regionen. De siste årene har han i stor grad kjørt mye sand og ferdigprodukter til Jærbetong.

Når han gir seg, har han ikke bestemt seg for ennå. – Men skulle det bli mindre å gjøre, da trekker jeg meg tilbake og lar de som trenger jobben få ha den, avslutter Arvid.