Prisen på jernmalm er lav, og det får konsekvenser for bunnlinja i Sydvaranger.
Prisen på jernmalm er lav, og det får konsekvenser for bunnlinja i Sydvaranger.

Milliardsmell for Sydvaranger

Nedskrivninger og valutatap gjør at gruvedriften i Sydvaranger tapte store penger i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Styret i Northern Iron Limited, Sydvaranger Gruves morselskap, la forrige uke fram årsrapporten for 2014, og den var ikke spesielt lystig lesning for Sydvaranger.

Underskuddet etter skatt var på 181 millioner dollar, noe som tilsvarer nesten halvannen milliarder kroner med dagens dollarkursen. Med snittkursen for 2014 blir tallet for underskuddet 1,14 milliarder kroner, melder Finnmarken.no.

Gruva har kuttet kostnadene kraftig i løpet av året, og selve driften har ikke gått så ille. Driftsresultatet var på -22,6 millioner kroner med snittkursen fra 2014, til tross for at selskapet var tynget av halvert pris på jernmalm.

Det er nedskrivninger og valutatap som trekker bunnlinja langt ned.

- Ethvert tap er svært uheldig, men ser man det i sammenheng med den dramatiske prisnedgangen i 2014 så har selskapets innsats for å minimere kapitalbruk, redusere kostnader og oppnå bedre salgspriser redusert tapet i betydelig grad, skriver gruvetalsmann Harald Martinsen i en pressemelding.

Ledelsen påpeker at gruva ikke gikk så mye dårligere enn i 2013.

- Med fortsatt forventede lave jernmalmpriser i 2015 må selskapet fortsette med alle nødvendige midler for å oppnå ytterligere forbedringer innenfor sikkerhet, produksjon og kostnader, fortsetter han.