Girteka-sjåfør overlatt til seg selv i jula

I 14 dager har Girteka-sjåfør Sergej Tsjabarov bodd i førerhytta utenfor et verksted i Mosjøen - uten å bli hentet hjem av arbeidsgiveren sin.

Publisert Sist oppdatert

En ulykke 18. desember gjorde at lastebilen til litauiske Tsjabarov ble ukjørbar. Trekkvogna og traileren ble tauet til verkstedet Wist Last og Buss AS i Mosjøen.

Og der har Tsjabarov, som har kone og fem barn i Litauen, bodd siden, skriver Helgelendingen

Fikk hjelp av ansatte

De ansatte på verkstedet har gitt ham mat og livsnødvendigheter, men likevel er 14 dager i en kald førerhytte i Mosjøen ganske stusselig i jula.

- Jeg tenker med gru på hvordan arbeidsgiveren behandler denne mannen. Livet hans er faktisk satt på spill. Nå må ikke bare firmaet mannen jobber for reagere, men også firmaets oppdragsgivere. Vi vet jo at Coop Norge bruker dette selskapet. Jeg tenker at vi som kunder i Coop bør kreve at Coop stiller krav til hvordan sjåførene skal behandles. Kanskje vi som kunder av Coop bør boikotte Coop så lenge forholdene er slik de er? Tsjabarov tør rett og slett ikke stille krav til arbeidsgiveren sin selv. Og selskapet gir åpenbart blaffen i ham, trolig for å spare penger, sier Helge Sparby, en av de som har hjulpet Tsjabarov i jula, og som uttaler seg som litauerens talsperson.

Les også: Girteka beklager og tar ansvaret

Sjåføren presiserer via Sparby at han ikke kritiserer sin arbeidsgiver. Men Sparby legger ikke skjul på hva han mener:

- Lar du bikkja di sitte alene i bilen i noen timer, blir du anmeldt. Det er imidlertid ingen som ser ut til å bry seg om en trailersjåfør som er overlatt til seg selv og neglisjert av arbeidsgiveren sin nå over flere uker, sier Sparby.

Hentet lastevogna

Girteka har ifølge Helgelendingen hentet lastevogna, men trekkvogna og Tsjabarov ble overlatt til seg selv.

Avdelingsleder Steinar Austerslått i Wist Last og Buss AS opplyser at Chabarovs arbeidsgiver ikke har bedt dem om å reparerer skadene på traileren.

- Det eneste vi har gjort er å hjelpe ham med livsnødvendighetene, spesielt julaften og første juledag, sier han til Helgelendingen.

Coop: - Vi tar kontakt med Girteka

Transportsjef Tormod Rønningen i Coop Norge synes sjåførens skjebne høres forferdelig ut.

- Vi ska ta kontakt med Girteka og stille et krav om at sjåfører blir tatt skikkelig hånd om i slike situasjoner, sier Rønningen.

Coop har avtale med Girteka om transport av frukt og grønt fra kontinentet til Norge. Tsjabarovs trailer var ikke på oppdrag for Coop da ulykken skjedde.

Vær og ferieavvikling

Girteka på sin side skylder på været.

- Vi pleier alltid å hente hjem sjåførene i slike tilfeller. Men på grunn av dårlig vær og på grunn av ferieavvikling ble vår plan om å hente denne sjåføren forsinket, og senere avlyst av en tredjepart. Etter det har sjåføren selv foreslått å bli værende lenger i Mosjøen. Han sa til oss at han hadde nok mat og penger, og at lastebilmotoren fungerte slik at han kunne varme opp førerhuset, skriver Laura Tyrylytè ved Girtekas hovedkontor i Litauen til Helgelendingen, og understreker videre at Tsjabarov skal bli hentet i løpet av nyttårsaften.