FLYTTER KULL: Maskinfører Vidar Simensen må være en av verdens mest produktive, målt i kubikk.

Monsterdozeren på Svalbard

Denne maskinen flytter 80 kubikk i ett skyv!

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

I Sveagruven på Svalbard er det meste stort. Dozeren «Tassen» må være noe i nærheten av verdensrekord når det gjelder kapasitet.

AF Arctics maskin flytter nemlig 80 kubikk av gangen! Og klengenavnet til monsterdozeren? «Tassen», naturligvis!

Kjempeskjær

Selve maskinen er ikke så oppsiktsvekkende for anleggskjennere, dozeren er en «vanlig» Cat D11. Det er skjæret som er tatt ut av alle normale proporsjoner.

De vitale mål er intet mindre enn 8,3 X 3,0 meter! Det er med andre ord en liten hybel som er montert foran på den sterke Cat-en i Svea.

- Skjæret er produsert her oppe, og ikke akkurat lagervare, sier maskinfører Vidar Simensen.

STORE DIMENSJONER: Her er ca. 80 kubikkmeter kull klar for viderebefordring på transportbånd.

«Går og går»

Simensen og «Tassen» jobber for AF Arctic, en datterbedrift i AF Gruppen. I Svea har selskapet ansvaret for transporten av kull mellom uttaket og utskipningshavnen ved Kapp Amsterdam.

Fordi kull er en så vidt lett råvare, kan Simensen og kompani «makse» slik de gjør med «Tassen».

- Belastningen er ikke verre enn at maskinen går og går. Verken belter eller andre store deler slites nevneverdig. Det eneste vi bytter iblant, er kjeder, sier Simensen.

Tipptrucker

Den første delen av kulltransporten går med tipptrucker til deponiet der «Tassen» tar over. Også truckene er modifisert og «forvokste» - kapasiteten i Cat 775-ene er hele 76 m 3.

TASSEN OG «TASSEN»: Her er sønnen til tidligere prosjektleder Olav Grave, lille Fredrik på halvannet år, avbildet foran skjæret på dozeren.

Fra deponiet skyver dozeren kullet videre ned på et transportbånd som fører det videre om bord i fraktefartøyet på kaia.

Hver dag flyttes 8000 tonn kull i Svea. Makskapasiteten er likevel større. Det er Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS som er oppdragsgiver.

AF Arctic har 33 maskinenheter og ca. 60 ansatte i Svea.

KØLSVART: Kulldeponiet i Svea er stort som flere fotballbaner.
Powered by Labrador CMS