Carl Ove Foss viser en 750-liters Globus-skuffe, en størrelse det går mye av.
Carl Ove Foss viser en 750-liters Globus-skuffe, en størrelse det går mye av.

Skuffer i lange baner hos Globus Mekaniske

En gravemaskin er verdens mest unyttige arbeidsverktøy uten en skikkelig graveskuffe. Tradisjonsrike Globus Mekaniske Produkter AS i Brumunddal produserer nettopp skuffer og annet viktig utstyr til gravemaskiner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Man føler seg noe hensatt til tidlige industritider når man går gjennom produksjonslokalene i Brumunddal. Globus runder 100 år i 2011, og bedriften har holdt til i de samme lokalene hele tiden. Produksjonsutstyret er imidlertid svært så moderne.

Bredt spekter

Anleggsproduktene fra fabrikken er i tillegg til et bredt spekter av gravemaskinskuffer også hurtigfester, adapterplater, rippere, steinklyper og sorteringsgrabber.

- Vi produserer utstyr for maskiner i størrelser opp til 25 tonn, forteller Carl Ove Foss som er konstruktør og produksjonsansvarlig for anleggsutstyret. - Normalt utgjør anleggsutstyret 60% eller mer av omsetningen, mens vi i forbindelse med finanskrisen var nede i vel 40%. Da var det godt å ha landbruksutstyr og snøfresere på produktprogrammet i tillegg. Vi har også noe leieproduksjon, takket være en generell maskinpark for platebearbeiding, maskinering, sveising og lakkering. Nå er etterspørselen etter anleggsproduktene våre klart økende igjen.

På det åpne markedet

En stor andel av anleggsproduktene selges på det åpne markedet. Ei gravemaskinskuffe blir før eller senere utslitt og må erstattes av ny. Endel entreprenører får etter hvert bruk for andre skuffetyper enn maskinen ble levert med som ny. @%:- Det går også mye i hurtigfester. Mange importmaskiner kommer med HK-fester som ikke tilfredsstiller de standarder og krav vi har i Skandinavia. Det er en fordel for oss som produserer etter de krav brukerne her hjemme stiller til slikt utstyr, sier Foss.

Hymax største kunde

Globus har betydelige leveranser av skuffer til Hymax AS som importerer og leverer minigravere og gravemaskiner fra Kubota og Hyundai, og har hovedkontor i Brumunddal. Samarbeidet mellom det to bedriftene er sterkt og godt.

- Hymax er vår største enkeltkunde, og vi produserer skuffer etter deres spesifikasjoner. Dette samarbeidet er gull verdt for oss, slår Foss fast.

Slutt på sveis i Baltikun

Globus fikk tidligere sveist en del av skuffene sine i Baltikum. Det er det slutt på, og bedriften anskaffet for en tid siden en sveiserobot som nå går for fullt i skuffeproduksjonen.

- Nå har vi full kontroll med kvalitet og leveringstider, noe som både er tilfredsstillende og betryggende. Dessuten er effektiviteten god slik at sveising i lavkostland ikke lenger er noe tema, mener Foss.

Globus Mekaniske Produkter har i underkant av 20 ansatte og omsatte for rundt 23 millioner kroner i 2009.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS