Sprekk i bremseskive på tungbil stoppet ved Svinesund.
Sprekk i bremseskive på tungbil stoppet ved Svinesund.

Nær 250 fikk kjøreforbud

Det ble naturlig nok oppdaget mye rart da over tusen tungbiler ble kontrollert.

Publisert Sist oppdatert

Rundt 1100 vogntog er kontrollert under Statens vegvesens storaksjon på Svinesund, Ørje og Magnormoen denne uken. Av disse ble i underkant av 250 ilagt kjøreforbud.

Nederlandsk vogntog med dårlig lastsikring.
Nederlandsk vogntog med dårlig lastsikring.

- Vi har hatt fokus på dekk og kjetting under disse kontrollene og generelt vil jeg si at standarden på dette har vært god. Vi har fått luket ut en del som ikke har noe på veien å gjøre, men de aller fleste har gode dekk og nok kjettinger, sier Geir Mjøsund i Statens vegvesen.

Sammenliknet med tidligere kontroller av samme omfang, har Vegvesenet støtt på få grove tilfeller av feil og mangler denne gangen. Men noen har det vært.

- Blant de mer ekstreme var et nederlandsk vogntog der sjåføren hadde unnlatt å sikre lasten sin i det hele tatt. Han ble meldt til politiet og mistet førerkortet i tre måneder i tillegg til at han fikk et forelegg på 8000 kroner.

Falske førerkort og løse styrestag

Dekk med ulovlig mønsterdybde.
Dekk med ulovlig mønsterdybde.

To sjåfører er mistenkt for å kjøre med falskt førerkort. En av disse ble stoppet på Ørje, den andre på Magnormoen. På sistnevnte sted ble ni sjåfører politianmeldt på grunn av brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

- Blant disse var det en sjåfør som ikke hadde tatt ukehvilen sin på 31 dager, forteller Mjøsund.

Kontrollørene på Svinesund avdekket også to vogntog der kontakten mellom ratt og hjul var i ferd med å forsvinne.

- De oppdaget at styrestagene var i ferd med å falle av. Dersom det hadde skjedd, ville vogntogene ikke vært mulig å styre. Det sier seg selv at disse ikke hadde noe på veien å gjøre. Vi er godt fornøyd med å få slike farlige kjøretøy bort fra trafikken, sier Mjøsund.

40 kontrollører

Kontrollaksjonen startet tirsdag 9. desember og ble avsluttet fredag 12. Rundt 40 kontrollører har jobbet på skift på de tre grensestasjonene.