LaBountys største stålsaks, MSD 9500R-SL får den siste finpussen på fabrikken i Two Harbors.
LaBountys største stålsaks, MSD 9500R-SL får den siste finpussen på fabrikken i Two Harbors.

LaBounty - størst på kraftige stålkjefter

Husker du saken om kjempekjeftene fra Minnesota i A&T nummer 9, 2007? Saken er skrevet av Hans Fossum.

Publisert Sist oppdatert

Dypt inne Minnesotas dype skoger bygges kraftige stålkjefter som eksporteres over hele verden. De amerikanske stålkjeftene begynner sin lange reise med båt fra verdens tredje største innsjø. Lake Superior er nemlig nær nabo til Stanley LaBounty som er verdensledende når det gjelder stålsakser til anleggs­bransjen.

Stanley LaBounty ligger i byen Two Harbors som har strandlinje med den store innsjøen. I byen med de 3600 innbyggerne, ble også en av gigantene i amerikanske næringsliv, 3M (Minnesota Mining & Manufacturing Company), grunnlagt i 1902. Men det er en annen historie.

Grabber til eget bruk

Two Harbors har vært hjembyen til LaBounty siden 1973 da maskinentreprenør Roy LaBounty begynte å produsere egne sorteringsgrabber, fordi han ikke var fornøyd med de øvrige merkene som var på markedet. Men det var flere entreprenører som ville ha LaBounty-grabben, og den oppfinnsomme maskinentreprenøren la ned anleggsvirksomheten og ga seg i kast med produksjon av grabber på heltid.

I den spede begynnelsen var det bare LaBounty selv og et par ansatte som drev på i det vesle sveiseverkstedet. Men etterspørselen bare økte, og større produksjonslokaler og flere ansatte ble nødvendig for å tilfredsstille den stadig voksende kundemassen.

Grunnleggeren av bedriften, Roy LaBounty, viser sine grabber på en utstilling i Florida i 1974.
Grunnleggeren av bedriften, Roy LaBounty, viser sine grabber på en utstilling i Florida i 1974.

Døgnet rundt

Roy LaBounty drev firmaet frem til 1992 da han solgte det til verktøy- og redskapsprodusenten Stanley Works med hovedkvarter på den amerikanske østkysten. 

I dag har Stanley LaBounty vokst til 165 ansatte hvorav 110 jobber i produksjonen som går døgnet rundt. Etterspørselen etter LaBountys stålsakser er helt «crazy», ifølge Uwe P. Kausch som sitter sentralt i produsentens markedsavdeling.

- Vi ansetter nå sveisere og metallarbeidere, står det på skiltet ved inngangen til fabrikken. - Og det skyldes den store etterspørselen etter våre produkter, sier markedskonsulent Uwe Kausch.
- Vi ansetter nå sveisere og metallarbeidere, står det på skiltet ved inngangen til fabrikken. - Og det skyldes den store etterspørselen etter våre produkter, sier markedskonsulent Uwe Kausch.

- Vi opplever en voldsom etterspørsel etter våre produkter, og vi har nå ca. 12 ukers leveringstid på stålsaksene. Vi trenger flere folk, og vi «jakter» på flinke fagarbeidere hele tiden, sier Kausch.

Verdens største

LaBounty er verdens største produsent av stålsakser, og Nord-Amerika er det største markedet.

Markedskonsulent Uwe Kausch i kjeften på en MSD 3000R stålsaks med klippekraft på 1479 tonn innerst i kjeven.
Markedskonsulent Uwe Kausch i kjeften på en MSD 3000R stålsaks med klippekraft på 1479 tonn innerst i kjeven.

- Vi har imidlertid hatt en fin vekst i Europa som er blitt et svært viktig marked for oss. Men vi ønsker å øke vår «business» ytterlige i det europeiske markedet, sier Uwe Kausch til Anlegg& Transport.

Stålsakser fra 4 til 19 tonn

LaBountys produktspekter består av demoleringsgrabber, stålsakser for klipping av tankanlegg/stålplater og MSD-serien stålsakser til anleggs- og rivningsbransjene. De ni modellene i denne serien har utskiftbare kjefter for klipping av armeringsjern/betong og brede kjefter for pulverisering av betongen. Saksene som veier fra 4 til 19,1 tonn, er beregnet for gravemaskiner fra 20 til 110 tonn.

Nest størst i Europa

Maskin og Konsult AS (M&K) på Skedsmokorset (Akershus) er importør av LaBounty-produktene her hjemme; det har firmaet vært siden 1998. Ifjor var M&K den neste største importøren i Europa med 11 solgte LaBounty-enheter hvorav syv stålsakser.

To av stålsaksene gikk til Scandinavia Metall AS på Stord, som kjøpte MSD 4500R på 9,5 tonn og MSD 2000R på 4,7 tonn til sine to, høyreiste Liebherr-maskiner R 974B High Rise på 140 tonn (A&T nr. 9-06). Tre demoleringsgrabber på 1,6-4,1 tonn inngikk også i handelen. De høyreiste «Lieb­herr-øglene» og LaBounty-utstyret brukes til å rive i filler de gamle oljeplattformene fra Frigg-feltet.

Slått av Finland

Den største stålsaksen M&K har levert, er modellen MSD 200 R på 16 tonn og full rotasjon. Den kjøpte Scandinavia Metall i 2004 da firmaet fikk entreprisen på oppklippingen av de gamle plattformmodulene fra Frigg-feltet. Den kraftige stålsaken som er LaBountys neste største modell (skiftet modellbe­tegnelse i 2006 til MSD 9500-SL), har en klippekraft på 2326 tonn innerst i kjeven og sitter i stikka på en Komatsu PC1250-7 på 125 tonn.

Denne stålsaksen var Europas største LaBounty-saks med full rotasjon inntil for få uker siden. Da fikk en finsk entreprenør overlevert tungvekteren MSD 9500R-SL på 19,1 tonn og med klippekraft på 2510 tonn.

Den største stålsaksen (uten rotasjon) LaBounty har levert til Europa fant sted for en del år siden da en 34 tonn tung spesialsaks ble levert til en belgisk entreprenør.

Powered by Labrador CMS