Ved denne svingen på fylkesvei 770 skjedde den fatale hendelsen.
Ved denne svingen på fylkesvei 770 skjedde den fatale hendelsen.

Frykter dødsulykke skyldes brudd i stålramme

Nå går Statens vegvesen ut og advarer om materialtretthet som kan gi brudd i bærende stålrammer.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 30. november veltet et vogntog på fylkesvei 770 ved Naklingsletta i Nærøy i Namdalen. En 37 år gammel mann omkom i ulykken.

På oppdrag fra politiet har Statens vegvesen undersøkt hva som kunne være årsak til ulykken.

- Vi har en antakelse på hva som har gått galt, og i dette tilfellet er det så alvorlig at vi ikke kan sitte inn med informasjonen. Derfor går vi ut og forteller hva vi tror kan være årsaken til ulykken, sier Torodd Østerås som er seksjonssjef i hos Statens vegvesen til Trønder-Avisa.

Sjekk utstyret

Vogntoget fraktet betongelementer. Statens vegvesen mistenker at stålriggen som støttet disse kollapset.

- En slik kollaps vil få fatale konsekvenser. Vi vil meget sterkt oppfordre til at alle som driver i transportbransjen om å ta en ekstrakontroll av slikt utstyr. Veldig ofte er slike laster godt sikret med alle slags strammeanordninger og kjettinger, men hvis den bærende stålramma har materialtretthet, eller på noe vis er skadet, kan det føre til lastforskyving med dramatiske følger, sier Østerås til Trønder-Avisa.

- Ikke underlagt kontroll

Østerås poengterer overfor avisa at en slik feil kan være vanskelig og oppdage:

- Både trekkvogn og henger skal kontrolleres jevnlig. Det samme gjelder alle festeanordninger, men slike støttende stålrammer er ikke underlagt kontroll. Derfor er det særdeles viktig å få sjekket at de tåler belastning over tid.