Bilde fra riksvei 52 på Hemsedalsfjellet 1140 meter over havet onsdag 4. desember klokken 15.05.
Bilde fra riksvei 52 på Hemsedalsfjellet 1140 meter over havet onsdag 4. desember klokken 15.05.

Flere tungbilkontroller på grunn av uvær

Statens vegvesen advarer bilister i Sør-Norge mot vanskelige kjøreforhold på vegene de neste dagene. Hvis værvarslene slår til bør du holde deg unna fjellovergangene i morgen, torsdag 5 desember.

Publisert Sist oppdatert

Meteorologene advarer mot snøstorm i fjellet. Det betyr flere stengte fjelloverganger i Sør-Norge torsdag. I tillegg kan nedbør og kraftig vind skape vanskelige kjøreforhold flere steder i lavlandet.

-  Folk som skal ut på veiene må holde seg orientert om vær og føreforhold. Du finner oppdatert informasjon om stengte veger på  vegvesen.no, sier kontorsjef Therese Thowsen i Statens vegvesen, Vegtrafikksentralen.

De siste dagene har det vært svært dårlig vær i Nord-Norge og Midt-Norge. Nå kommer uværet til Sør-Norge. Det er et kraftig lavtrykk under oppbygging sør for Grønland. Ifølge Meteorologisk Institutt treffer uværet kysten mellom Bergen og Stavanger torsdag formiddag før det feier inn over land østover og langs Sørlandskysten og innover kysten av Østfold.

50 millimeter nedbør

Det farligste været kommer i bakkant av lavtrykket. Da snur uværet og kommer fra nord. Meteorologene advarer mot full storm i fjellet i Sør-Norge. I tillegg kommer nordavinden med nedbør. Vest-Agder og Rogaland får mest nedbør. I vestlige fjellstrøk kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør. Nedbøren kommer som regn, som går over i snø.

Tungbilkontroll

Utekontrollen i Statens vegvesen i sør, øst og vest intensiverer kontrollen av tunge kjøretøy i forbindelse med uværet.

På Fagernes og Otta blir trafikken fra Valdres og Gudbrandsdalen over fjellovergangene kontrollert til og med torsdag. I Kristiansand og Stavanger er også utekontrollen i beredskap på store innfartskaier i forhold til dekk og kjettinger på langtransport på vei inn i landet. Vegvesenet er også i beredskap i forhold til dekk og kjettinger på tunge kjøretøy på Svinesund og nordover på E6 mot Oslo.

- Det skal ikke mange centimeter med snø til før store kjøretøy får problemer med vinterføret, sier leder av utekontrollen i Statens vegvesen, Region øst, Geir Mjøsund.

Statens vegvesen minner om at fra årets vintersesong er det  strengere krav til dekk på kjøretøy over 3,5 tonn.