ITA-president Tarcisio Celestino (t.h) deler ut prisen «Life Time Achievement» til professor Einar Broch – som selv har vært ITA-president tidligere.
ITA-president Tarcisio Celestino (t.h) deler ut prisen «Life Time Achievement» til professor Einar Broch – som selv har vært ITA-president tidligere.

Einar Broch fikk spesialpris

Professor Einar Broch (79) ble hedret med prisen «Life Time Achievement» på ITA Tunneling Awards i Paris.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk beskjeden, og veldig glad da jeg så alle dem som klappet for meg. Og veldig rørt da mange kom til meg etterpå og gratulerte, sier han til AT.no.

Broch ble utdannet ved NTH som bygningsingeniør i 1961, men tok senere hovedfag i kraftverksutbygging. Han fikk stadig mer og mer interesse for geologi og geofaget og ble professor i 1984. Han er æresmedlem i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) og har mottatt gullfeiselen fra NFF. Det er stort, men hederen fra ITA-systemet var kanskje enda større for fjellmannen.

- At jeg fikk prisen fra den organisasjonen som har betydd mest i mitt liv, det gikk rett inn i hjertet mitt, sier Broch.

Han var delaktig da ITA ble stiftet (i Oslo) i 1974. I 1979 ble han valgt inn i ITA-styret, og i 1986 ble han valgt til president. Totalt satt han 12 år i styret til ITA, et verv som tok ham rundt i hele verden og åpnet dører til prosjekter i alle kriker og kroker på kloden. Helt inntil for et par år siden var Broch engasjert i et tunnelprosjekt i Chile hvor han reiste fire-fem ganger i året for å bidra med sin kunnskap og råd. Totalt har han vært involvert i prosjekter i 17-18 land utenfor Norge.

Hjemme i Trondheim er Arendal-mannen fremdeles litt aktiv og tar turen titt og ofte til «gubberommet» han deler med fire andre professorer på NTNU. Her jobber de litt og holder praten gående, og ifølge ham selv kommer de sent og går tidlig. Faget brenner han for fremdeles, og han reiser alltid til Fjellsprengningskonferansen i Oslo.

- Jeg synes jeg har hatt et veldig godt liv, sier Einar Broch.