Torstein Magelssen er stolt av å kunne vise en gassdrevet Volvo FH på Gardermoen, og sier han har mange interesserte kunder.
Torstein Magelssen er stolt av å kunne vise en gassdrevet Volvo FH på Gardermoen, og sier han har mange interesserte kunder.

CO2-nøytral Volvo FH på Gardermoen

THE QUBE (AT.no): Volvo Trucks har for første gang stilt ut sin nye gassbil for langtransport. Det skjedde på Gardermoen under Transport & Logistikk.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har kjempet for å få den hit, og det var litt gøy at vi fikk premieren, sier Torstein Magelssen til AT.no foran den høyrerattede bilen.

FH-en som sto på Gardermoen har gått litt som testbil i Sverige, men dette er første gang den vises for publikum. Etter Norges-besøket skal den videre til en utstilling i Italia.

De nye tunge lastebilene har samme ytelse, manøvrerbarhet og drivstofforbruk som Volvos dieseldrevne modeller, ifølge produsenten, men samtidig være helt klimanøytral

- Med biogass og biodiesel er dette et kjøretøy som er CO2-nøytralt, sier Magelssen.

Diesel

Biodiesel i en gassbil, sier du? Ja, for å antenne gassen blir en liten mengde diesel tilført under innsprøytingen. 100 % reduksjon i CO2-utslipp krever at fossil diesel erstattes med HVO (hydrogenert vegetabilsk olje) og kombineres med biogass.

Magelssen regner med å kunne selge levere den første gasslastebilen til en kunde i Norge før sommeren neste år.

- Produksjonen begynner andre kvartal 2018, og jeg har vært i kontakt med mange kunder som lurer på når vi kan levere to biler. Interessen er der, sier Magelssen.

Få fyllestasjoner

Utfordringen foreløpig er at det er et begrenset antall gassfyllestasjoner tilgjengelig, så Magelssen regner med at de første kundene blir store aktører på det sentrale Østlandet.

Volvo Trucks samarbeider for tiden med gassleverandører og kunder om å utvikle og bygge ut LNG-infrastrukturen i Europa. Denne utviklingen får også politisk støtte i mange land samt fra EU. En strategi for å bygge ut LNG-infrastrukturen er også med i EU-kommisjonens og medlemslandenes handlingspakker for å sikre Europas energitilførsel i på lang sikt.

Nå gir også Enova støtte til å bygge ut nettverket med gassfyllestasjoner.

For å sikre maksimal kjørelengde, fylles tankene med LNG som lagres ved et trykk på 4–10 bar og en temperatur på -140 til -125 °C. Den største drivstofftanken rommer nok LNG til en kjørelengde på opptil 1000 km.

I tillegg er CO2-utslippene til de nye lastebilene 20–100 % lavere enn diesel, avhengig av valget av drivstoff. Nye Volvo FH LNG og Volvo FM LNG er tilgjengelig med 420 eller 460 hk for tung region- og langtransport.

- Med de nye lastebilene som går på flytende naturgass eller biogass, kan vi tilby et alternativ med lav klimapåvirkning, som også innfrir de høye kravene til ytelse, drivstoffeffektivitet og kjørelengde. Dette er en kombinasjon som kundene våre i region- og langtransport krever, sier Lars Mårtensson, miljø- og innovasjonsansvarlig i Volvo Trucks.