SPESIELL: Denne brøytebilen med 6x4*4 er den første med firehjulstrekk og V8-motor. Foto: Espen Braata 

Scania-festen i gang

TRYSIL (AT.no): Scania er i gang med Scania Winter i Trysil for åttende gang. Ett av blikkfangene denne gangen er en brøytebil med firehjulstrekk og V8 av Next Generation.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Det var mye oppmerksomhet da Olav O. Hæreid fikk levert brøytebil med firehjulstrekk og 730 hestekrefter fra Scania. Nå er den aller første bilen bygget på samme lest av den nye serien Next Generation.

Bilen som nå er bygget opp, er langt fra standard. Utgangspunktet er et chassis med 4x4, bladfjærer og 13-liters motor. Deretter er motoren erstattet med en V8 med 650 hestekrefter. Bakakslingen er også blitt oppgradert til luftfjærer, og det er montert en styrbar sisteaksling.

- Fordi motoren sitter sju centimeter høyere på rammen på en 4x4 bil måtte vi bruke en spesialhytte på denne bilen. Derfor er den en S-hytte, med et gulv som tilsvarer det som er i R-serien, sier Vidar Lehne som har hatt ansvaret for å bygge bilen hos Norsk Scania.

SAMLING: Også i år er det 20 lastebiler til prøvekjøring når Scania arrangerer Scania Winter.

Den første

Denne bilen er den første lastebilen som er produsert av Scania med 4x4 av Next Generation. Akkurat den bilen som nå er i Trysil, er den bilen som Scania-fabrikken bruker for å sertifisere denne modellen.

For å få plass til fordelingsgirkasse, som er nødvendig på grunn av firehjulstrekksystemet, er akselavstanden økt til 3,6 meter. Men med svingbar sisteaksling blir bilen likevel smidig.

I forhold til forrige generasjon, er både akslinger og nav oppgradert på Next Generation.

FØRSTE: Produkttekniker Vidar Lehne i Scania har hatt ansvaret for byggingen av den spesielle brøytebilen.

Kan bestilles

Lastebiler med 4x4 skal få produksjonstart i april, men kan bestilles nå. Nå er 13-liters standardmotoren for 4x4, men for de som vil ha V8 og mer krefter er det mulig å bestille.

Det er åttende gang Scania har tatt med seg kunder til Trysil. Opplegget er i all hovedsak det samme som de foregående årene.

- Scania Winter en fantastisk arena for oss. Vi får vist produktene og løsningene vi kan tilby samtidig som vi bygger relasjoner til kundene, sier salgsdirektør Peer Landén i Norsk Scania.

FORNØYD: Peer Landén i Scania er klar til å ta i mot nærmere 1000 norske gjester i Trysil.

Også i år er Scania-fabrikken med. Tidligere år har de hatt to uker med sine internasjonale kunder og forbindelser. I år er det redusert til én uke med internasjonale gjester.

Norsk Scania har som tidligere år tre uker hvor de tar med sine kunder fra hele landet for å prøvekjøre. Totalt skal Scania ha 1000 gjester i Trysil denne vinteren. I tillegg skal de ha åpen dag hvor alle som vil, kan komme.

Lørdag 3.februar skal det være åpen dag i Trysil. De siste årene har det vært rene folkevandringen på disse dagene. Også i år er det 20 lastebiler til prøvekjøring for alle interesserte denne dagen. I tillegg er Rosendal Maskin tilstede med mange anleggsmaskiner.

Powered by Labrador CMS