Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Vegvesenet utestenger underentreprenør

Vegvesenet vil ikke godkjenne KHV AS som underentreprenør på grunn av regelbrudd, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Publisert

Statens vegvesen godkjenner ikke firmaet KHV AS som underleverandør inntil brudd på lønns- og arbeidsvilkår er brakt i orden. Dette gjelder for alle kontakter i Statens vegvesen på landsbasis. Vedtaket ble fattet fredag (13. april 2018), står det i meldingen.

Det opplyses at «Underbetaling av ansatte og vesentlige brudd på regler for helse, miljø og sikkerhet, er årsak til reaksjonen».

- Hvis vi ikke setter foten ned for brudd på tariffavtaler og bestemmelser i kontraktene, så får vi en nedadgående spiral i bransjen, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet.

Firmaer som kan vinne mange anbud ved å underbetale ansatte, vil trekke hele bransjen med seg nedover, legger hun til.

Første gang  

Entreprenører som har kontrakter med Statens vegvesen benytter KHV AS som underleverandør på trafikkdirigering og arbeidsvarsling.

Vedtaket kan få konsekvenser for oppdrag knyttet til de nylig tildelte asfaltkontraktene i hele landet. Det skal være første gang Vegvesenet går til et slikt skritt.

330.000 kroner i ubetalt overtid

Krimseksjonen i Statens vegvesen har sammen med Statens vegvesen Region vest gjennomført uanmeldte kontroller på tre av Vegvesenets anlegg i november 2017.

Krimseksjonens kontroller viste at KHV kuttet kostnader ved manglende betaling av overtid, manglende dekning av reisetid, reiseutgifter og diett. I disse tre kontrollene ble det alene avdekket ubetalt overtid på 330.000 kroner. 

Vegvesenets vedtak har ingen bestemt tidsramme, men gjelder inntil det kan dokumenteres at ansatte har fått etterbetalt og andre kritikkverdige forhold er rettet opp.

KHV kommer med pressemelding

Byggeindustrien forsøkte fredag 13. april å få et intervju med ledelsen i KHV, men de ønsket å vente med å uttale seg om saken.

- Det vises til melding sendt KHV AS med forespørsel om uttalelse i sakens anledning. Vedtaket er nettopp mottatt av KHV AS og de vil gå gjennom vedtaket. Det vil bli gitt et svar i form av en pressemelding fra KHV så snart gjennomgangen er utført, skriver advokat Jan Henrik Høines Advokatfirmaet Eurojuris Haugesund AS til Byggeindustrien.

AT.no har sendt en epost til Høines for å få en uttalelse fra KHV AS når den er klar.

137 ansatte

På sine nettsider opplyser KHV AS at selskapet leverer tjenester innen bygg, anlegg, kraft og industri: Blant annet trafikkdirigering, gartnertjenester, skogrydding og elektromontering.

KHV tilbyr sine kunder «en totalpakke fra prosjektets begynnelse, gjennomføring og sluttfase».

Selskapet har hovedadresse på Karmøy i Rogaland og er oppført med 137 ansatte på firmainformasjons-nettstedet Forvalt.no. Driftinntektene i 2016 var ca. 81 millioner kroner.