Rana Gruber i Mo i Rana har snudd underskudd til overskudd.
Rana Gruber i Mo i Rana har snudd underskudd til overskudd.

Fra underskudd på 48,5 mill. til overskudd på 56,3 mill

Nå ser det lysere ut for Rana Gruber AS.

Publisert

Jernmalmprodusenten Rana Gruber AS i Mo i Rana hadde et resultat før skatt i 2017 på 74,3 millioner kroner. I 2016 hadde selskapet et underskudd før skatt på 63,4 millioner kroner, noe som betyr en resultatforbedring på over 137 millioner kroner. Resultat etter skatt ble 56,3 millioner kroner i 2017, mot et underskudd på 48,5 millioner kroner året før.

Omsetningen i 2017 var 713,3 millioner kroner. Samtidig har selskapet redusert gjelden med 125 millioner kroner i samme periode.

- Jernmalmbransjen er veldig syklisk og prisene variere mye i et produksjonsår, noe som innebærer at vi må ha ekstrem fokus på vår produksjonskost. Den samlede produksjonen i 2017 var egentlig ikke så veldig bra, noe som viser et stort potensial, sier administrerende direktør i Rana Gruber AS, Gunnar Moe, i en pressemelding.

Rana Gruber AS

Eies av Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom AS med ca 80 % og ACEA med ca 20 %.

Selskapet utvinner jernmalm og videreforedler denne til jernmalmkonsentrat, som selges på det europeiske stålmarkedet. En liten del av produksjonen går til spesialprodukter.

- Vi hadde store produksjonsutfordringer og veldig store svingninger i prisene på våre produkter i store deler av 2017. Prissvingningene har fortsatt i 2018, der vi gikk inn i året med relativt høye priser. Så fikk vi et markant fall, etterfulgt av en stabilisering de siste ukene. Produksjonsutfordringene ser det nå ut til at vi er ute av, noe som i sum gjør at vi har lagt bak oss et bra første halvår. I sum gjør dette at også 2018 ligger an til å bli et bra år, selvfølgelig avhengig av hvordan prisene på våre produkter utvikler seg resten av året, fortsetter Moe.