DRØMMEN: Kristin Leithe har alltid drømt om å kjøre tømmerbil. Nå er drømmen gått i oppfyllelse.

Kristin har drømmejobben

NORDMARKA: Bak rattet i den blå Volvo’en som er 24 meter lang med tilhenger og veier 60 tonn, sitter ei dame med et bredt glis.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Drømmen har alltid vært å kjøre tømmerbil for Kristin Leithe. Helt fra hun tok førerkort på lastebil for noen år siden har målet vært å sitte bak rattet på en av de største lastebilene langs landeveien.

Hun begynte å kjøre en mindre singelbil med kran, og gikk steg for steg. Først videre med krokbil før hun begynte hos sin nåværende arbeidsgiver Norbark på Lierskogen utenfor Drammen.

ALENE: Langt inne i skogen er det ingen som forstyrrer Kristin Leithe når hun laster tømmerbilen.

Der begynte hun å kjøre semi med walking floor. Etter nesten to år med den lastebilen kjøpte sjefen hennes, Tommy Sire, en tømmerbil fra en som skulle pensjonere seg. Dermed fikk Kristin Leithe endelig slippe til med drømmen sin.

Utfordrende

SELVHJULPEN: Inne i skogen er det lite hjelp å få. Det handler om å klare seg selv.

Selv om hun etter hvert har blitt en dreven sjåfør, gikk hun til noe nytt og ukjent. For en ting er å kjøre de fleste kilometerne langs fine europaveier, og gjøre en liten avstikker til et leverings- eller hentested med en vanskelig bakke eller trang vei.

ALDRI FØR: Tømmerkran hadde Kristin Leithe aldri kjørt før. Også det går raskere og raskere.

Noe ganske annet er å skulle kjøre langt inn i skogen. Der det er enda brattere, smalere, glattere eller dårligere vei enn hvor noen andre kjører. Og skulle det oppstå et problem, er det ikke sikkert det er mobildekning engang.

Det ukjente

BESTEMMER: Kristin Leithe bestemmer mye over sin egen hverdag. Det er en tilværelse hun liker.
Bilen var ny i 2016, tilhengeren i 2017.

- Jeg gikk til det ukjente da jeg begynte å kjøre tømmerbilen. Da så jeg for meg at det kom til å bli mye vanskeligere enn hva det faktisk ble, sier Kristin.

En av tingene hun hadde bekymret seg for, var om ei dame på 163 centimeter ville klare å løfte på og legge på så mye kjetting som trengs på en tømmerbil. Etter å ha hatt sett med doble kjettinger på semi’en innså Kristin at kjettinger ikke var noe problem.

Hun er glad for den erfaringen hun hadde med seg før hun entret tømmerbilen. Like viktig som erfaringen, er interessen.

Mange titter

Kristins drøm ble virkelighet. Nå kjører hun tømmer.

- Det er mange som stopper opp og stusser når jeg kommer kjørende. Særlig eldre damer på skogstur gjør ofte store øyne, gliser Kristin Leithe.

Hun mener hun har funnet drømmejobben nå. Det å kunne tilbringe mye tid glugg alene inne i skogen er en tilværelse hun trives veldig godt med. Det finnes ifølge henne ingen bedre jobb.
Friheten og mestringsfølelsen av nye utfordringer er av de tingene Kristin Leithe setter pris på i sin hverdag.

Selv om det stort sett går greit har hun også hatt sine utfordringer. Som en av de første gangen hun skulle snu ute i skogen og brukte fire timer. Men følelsen av endelig å ha klart det etterpå er det ingen ting som slår.

- Gleden over jobben og mestringsfølelsen overstiger de bekymringene jeg hadde i starten, sier Kristin Leithe.

Drømmen om å kjøre det tyngste og største overskygger alt annet.

- Men jeg skal innrømme at jeg har vært pissredd noen ganger også, sier hun og ler.

I 2016 fikk hun ny Volvo FH750 med akkurat det utstyret hun ønsket seg. I 2017 fikk hun ny fem-akslet tømmerhenger fra Trailer-Bygg.

Bilen går i kjøring for Akershus og Østfold Virketransport (AOV), og hun er en av de som henter det tømmeret Oslo kommune hogger i sine skoger. Det transporteres stort sett til Sarpsborg, Halden og Hof i Vestfold.

Powered by Labrador CMS