Den elektrisk drevne hjullasteren Kramer 5055e er en av maskinene som kan lånes.

Gratis: Låner ut anleggsmaskiner

Nå kan bedrifter og kommuner låne fossilfrie anleggsmaskiner i to til fire uker. De blir lånt ut, levert og hentet kostnadsfritt.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Prosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» ble startet av Østfold fylkeskommune i januar 2017, og er delfinansiert med midler fra Klimasats og Interreg.

Prosjektet vil leie inn aktuelle maskiner og deretter låne disse ut kostnadsfritt til interesserte brukere over en kort periode (to til fire uker). På denne måten vil man få en mulighet til å vurdere om maskinene duger til arbeidsoppgavene før man går til innkjøp av tilsvarende.

Prosjektområdet dekker store deler av Oslofjordregionen, som alle kommuner i følgende fylker: Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark.

Kommuner og bedrifter i dette området kan låne fossilfrie maskiner av prosjektet.

Har hatt 50 utlån

- Foreløpig er det fem entreprenører som ha lånt hjullastere av oss. Fire er godt fornøyde, og den siste var også fornøyd med maskinen, men syntes at kapasiteten på batteriene var i minste laget. Det avhenger selvsagt av typen arbeid man setter maskinen i, sier Wergeland Krog til Vegnett.

Hittil har det vært rundt 50 utlån av forskjellige maskiner.

Maskinene fraktes ut til aktuelle brukere etter hvert som de blir leid inn, og i henhold til en kalenderplan som settes opp etter hvert som ønskene kommer. Hva som kreves av elektriske kontakter og kapasitet for lading avklares før utkjøring av maskinene, alt etter hvilke typer som er aktuelle.

Elektrisk, biogass og hydrogen

Kortfattet er hensikten å bistå virksomheter i overgangen til fossilfrie maskiner og bistå med utlån av maskiner til kommuner og bedrifter som er i vurdering/anskaffelsesfasen av fossilfritt utstyr.

Fossilfrie maskiner i dette prosjektet er maskiner som drives av elektrisitet, biogass eller hydrogengass. Prosjektet er treårig.

Les mer om prosjektet og se listen over aktuelle maskiner her.

Powered by Labrador CMS