TRIO PÅ TUR: Sveinung Liaskar (f.v.), Jon Hella og Asbjørn Herikstad fra Hella Maskin samlet rundt det nye boreriggsystemet fra Novatron.
TRIO PÅ TUR: Sveinung Liaskar (f.v.), Jon Hella og Asbjørn Herikstad fra Hella Maskin samlet rundt det nye boreriggsystemet fra Novatron.

Testet riggsystem i Norge

Den nye maskinstyringen til Novatron for borerigger ble testet i Norge før den ble vist på årets Bauma-utstilling.

Publisert

Tre systemer ble testet på overjordsrigger hos entreprenører i Bergen-området. Hella Maskin har agenturet på Novatron i Norge og har drevet med maskinstyring lenge.

- Vi og Scanlaser var først og begynte å jobbe med sensorer og GPS-posisjonering i Norge allerede i 1998/99, sier daglig leder Jon Hella i Hella Maskin.

Selskapet satser nå tungt innen teknologiske løsninger fra finske Novatron og tyske Moba. Disse selskapene er knyttet tett sammen ved at Moba eier 49% av aksjene i familieeide Novatron.

- Vi ser nå en utvikling i retning av at Novatron og Moba blandes sammen, og eksempler på dette er det nevnte boreriggsystemet og et nytt dozersystem. Novatron har 3D-delen og noen sensorer, mens Moba har sensorer for å øke geometrien, sier Hella.

Selskapene hadde også stand sammen på Bauma. Novatron sitter også som minoritetseier i Hella Maskin, samtidig som Jon Hella sitter i styret i Novatron. Båndene har med andre ord vært tette over mange år, og en rekke løsninger er utviklet i et samarbeid.

På Bauma viste Novatron en ny multitouchskjerm på 8,4 tommer. Den er ikke fysisk større enn forrige versjon, men aluminium rundt kantene er fjernet slik at det blir mer plass til skjerm. I tillegg er fargen tonet vesentlig ned fra gul til grå.

- Vi hadde faktisk en kunde som sa at de vil kjøpe, men ikke før vi går bort fra den gule skjermen. Design er viktig, selv om innholdet er viktigst, sier Hella.

Novatron-systemene kommer som standard med satellittnavigasjon fra europeiske Galileo og kinesiske BeiDou. Grovt regnet er Galileo positivt for brukere sør i Norge, mens BeiDou for brukere nord, men her kan det være avvik.