Det 50.000 kvadratmeter store prosjektet  SNØ omtales som ett av de mest innovative kommersielle prosjektene som er blitt gjort i Norge noensinne. Fasadearbeidene, som er utført av selskapet Eiqon,  ble en av største utfordringen på anlegget i og med at fasaden skrår innover uten noen rette 90 graders vinkler.
Det 50.000 kvadratmeter store prosjektet SNØ omtales som ett av de mest innovative kommersielle prosjektene som er blitt gjort i Norge noensinne. Fasadearbeidene, som er utført av selskapet Eiqon, ble en av største utfordringen på anlegget i og med at fasaden skrår innover uten noen rette 90 graders vinkler.

Snø-fasade til 40 millioner

Selskapet Eiqon er i ferd med å ferdigstille fasaden på prosjektet Snø, et komplisert oppdrag med en prislapp på 40 millioner kroner.

Publisert

Betonmast signerte for to år siden en 700 millioner kroner stor avtale med Vinterparken om bygging av landets første innendørs skianlegget, Snø, i Lørenskog (Akershus).

Det 40.000 kvadratmeter store prosjektet er omtalt som en av verdens råeste helårsarenaer for snøopplevelser.

Anlegget, som skal stå ferdig i 2020, er første byggetrinn i det som skal bli en ny bydel på 200.000 kvadratmeter.

6000 kvadrat med fasade snart ferdig

Arkitektselskapet Halvorsen & Reines visjon var en smeltende isbre, noe som blant annet resulterte et forholdsvis krevende fasadearbeid. Betonmast valgte til slutt Lier-selskapet Eiqon som leverandør av det kompliserte tømrer- og fasadearbeidet.

- Vi er stolte over at Eiqon får være med på et unikt gigantprosjekt som dette her, sier daglig leder i Eiqon, Emil Eiternes som her tester stigningen på den 520 meter lange innendørs alpinbakken i anlegget Snø.
- Vi er stolte over at Eiqon får være med på et unikt gigantprosjekt som dette her, sier daglig leder i Eiqon, Emil Eiternes som her tester stigningen på den 520 meter lange innendørs alpinbakken i anlegget Snø.

Det ble inngått en avtale til en totalverdi på 40 millioner kroner, og arbeidene med de 6000 kvadratmeterne med fasade, som startet opp i oktober 2018, forventes å være ferdigstilt høsten 2019.

På det meste, har avdelingene Eiqon Nybygg AS og Eiqon Fasade AS hatt over 70 arbeidere i sving på gigantanlegget der de også har levert glass-rekkverkene.

- Svært kompleks og utfordrende

- Det er både en spesiell, svært kompleks og påkostet fasade. Vi valgte Eiqon blant annet fordi vi har hatt gode erfaringer med deres tømreravdeling tidligere. Men det aller viktigeste var at Eiqon kunne tilby en samlet pakke for både tømrerarbeid og fasade i en og samme kontrakt.  Med et så vanskelig grensesnitt, og mange overganger mellom ulike materialer som dette, var det en kjempefordel at en og samme leverandør løste oppdraget. Så langt er vi veldig fornøyd med de arbeidene som er gjort og de løsninger som er valgt, sier prosjektleder for Betonmast, Erlend Nicolaisen.

Daglig leder for Eiqon Fasade AS, Sergejs Maksimenkovs, kan da også bekrefte at det har vært en utfordrende affære å få fasaden på plass.

- Fasaden skrår innover uten noen rette 90 graders vinkler, og i tillegg består den av fire ulike materialer som skal gli sammen, nærmere bestemt aluminium, polykarbonat, kompositt og emalit. Dette er komponenter som er levert fra ulike fabrikker i Italia, Lithauen og Polen. Så det har uten tvil vært litt av et puslespill med mye planlegging, design og koordinering for å få dette til å passe sammen og se bra ut til slutt, forteller Maksimenkovs. Og om ikke det var nok så måtte også Eiqons fasadebyggere ta hensyn til en høyspentlinje som passerte rett ved nybygget, en svært så kraftig versjon av sorten som forsyner halve Oslo med strøm.

Stolt grunnlegger

Daglig leder og grunnlegger av Eiqon, Emil Eiternes, er naturlig nok stolt over at Lier-selskapet får anledning til å delta i et prestisjeprosjekt som dette.

- Det viser at vi har den kompetansen som er nødvendig i forhold til kompliserte byggverk, og vi er også veldig fornøyd med å kunne levere en samlet pakkeløsning som gjør at oppdragsgiver ikke trenger å benytte seg av en rekke underleverandører, noe som ofte kan vise seg å bli en dyr erfaring, sier Eiternes.

Ny daglig leder 

Bygg- og anleggsentreprenøren Eiqon, som tidligere gikk under navnet Consolvo Overflate, ble startet av Eiternes i 2011. Selskapet eies i dag med over 60 prosent av AF Gruppen som i forrige måned for øvrig kjøpte opp Betonmast for to millarder kroner.

Eiqon-konsernet driver i dag med alt fra råbygg i betong, nybygg, bruer, fasader og tømrerentrepriser til rehabilitering av damanlegg.  

Det er totalt 280 ansatte i selskapet fordelt på 200 på bygg og 80 på anlegg, og nylig ble også Trine Hastad ansatt som ny daglig leder for Eiqon Betongbygg. Hastad kom fra stillingen som daglig leder i Trysilhus Flerfamilie AS.