Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Tungbilsjåfører med syn på ett øye får fortsette

Gladmelding fra Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Publisert

- Yrkessjåfører med syn på ett øye som har kjørt bil i mange år, får nå mulighet til å fortsette med dette. Vi tar vare på sikkerheten i trafikken samtidig som vi ikke tvinger dem det gjelder ut av yrket som sjåfør. Det handler om arbeidsplassene til folk.

Dette sier samferdselsminister Jon Georg Dale i forbindelse med at Samferdselsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har avgjort at det fortsatt skal kunne gis unntak fra helsekravene for førerkort for lastebil og buss for personer med syn på ett øye.

Unntaket fortsetter

Det er i mange år blitt stilt krav om syn på begge øyne for å få førerkort på lastebil og buss. Det er likevel en del sjåfører som har fått unntak. Etter tidligere regler kunne det ikke bli gitt unntak lenger enn til 30. september 2019.

- Med endringer som blir fastsatt nå, vil det også etter 30. september 2019 være mulig å forlenge allerede godkjente unntak til førere med syn kun på ett øye, sier Dale.

For å ivareta sikkerheten, skal det fortsatt være slik at de aktuelle førerkortinnehaverne skal gå igjennom en individuell medisinsk faglig vurdering og gjennomføre praktisk kjøre­vurdering før dispensasjonen kan bli forlenget.

Får midlertidig tillatelse ved lang saksbehandling

Man skal ikke få stans i førerretten som følge av at det vil være praktisk vanskelig å få behandlet søknad om lengre dispensasjonen innen 30. september.

Ved å ta kontakt med Statens vegvesen kan man få utstedt midlertidig tillatelse som man vil kunne kjøre på midlertidig. Det kan være behov for ny helseattest.

Det blir også en overgangsordning som gjør at de som i løpet av 2019 har fått forlenget dispensasjonen kan få ytterligere forlengning uten ny helseattest og kjørevurdering.