Var i ferd med å pumpe diesel fra en norsk lastebil til sin trekkvogn

Denne sjåføren ble avslørt mens han pumpet diesel over fra en norsk lastebil til sin bulgarske trekkvogn i april 2020.
Denne sjåføren ble avslørt mens han pumpet diesel over fra en norsk lastebil til sin bulgarske trekkvogn i april 2020.

Lastebilsjåfør tatt på fersken i å stjele diesel

Natt til 16. april ble en bulgarsk lastebilsjåfør oppdaget av en lastebilsjåfør som kjørte for Gunnar Moum AS, da bulgareren var i ferd med å stjele diesel fra nordmannen og over i sin trekkvogn.

Publisert

Hendelsen skjedde på Follestad næringspark i Åros i Asker kommune.

Lastebileier Gunnar Moum sier tyven var rask med å beklage stjelingen.

Moum tror sjåføren stjal for å slippe å betale diesel med lønnen sin. 

- Jeg skal ikke forsvare tyven, for han har stjålet med overlegg, men han sitter i en vanskelig situasjon. Det er så fælt at de ikke får ha den lønna i fred. Jeg blir sint og lei meg på en gang, sier han til Drammens Tidende (krever abonnement).

Det er et kjent fenomen at noen østeuropeiske sjåfører får en sum per dag som inkluderer dieselforbruket. Og lønnen de sitter igjen med er beskjeden. Det blir bedre lønn dersom dieselen kan skaffes billig.

Norgips

Politiet kom og skal ha gitt et forelegg og utvist mannen, ifølge Gunnar Moum.
Politiet kom og skal ha gitt et forelegg og utvist mannen, ifølge Gunnar Moum.

Tyven skal ifølge Moum ha vært bulgarsk, det samme var trekkvogna. Tralla var tyskregistrert og i transport for et tysk logistikkfirma. Den norske mottakeren av godset, var Norgips som har anlegg i Svelvik sør for Drammen sentrum.

Tyven kjærte bulgarsk trekkvogn.
Tyven kjærte bulgarsk trekkvogn.

Røyken og Hurum Avis (krever abonnement) har sendt en epost til Norgips Norge med spørsmål om hendelsen med dieseltyveriet som skjedde på transporten til deres produksjonsanlegg.

- Som en aktør som kjøper store transportvolum er vi opptatt av vårt samfunnsansvar, og dermed også at arbeidsbetingelsene for alle sjåfører som transporterer vårt gods er rettferdige og i henhold til den norske allmenngjøringsforskriften, svarer logistikksjef i Norgips, Nils Aulie, til lokalavisen.

En leverandør til Norgips skal ha bestilt transporten, og det var en internasjonal transport slik at det ikke skal ha vært snakk om noen allmenngjøring i dette tilfellet.

Norgips skal nå i ettertid ha bedt om dokumentasjon på sjåførens lønns- og arbeidsvilkår for den tyske transportøren som da skal ha ordnet med den bulgarske trekkvogna til sin transport for Norgips' leverandør.

- Basert på denne informasjonen må vi vurdere eventuelle videre tiltak, skriver Aulie til Røyken og Hurum Avis.

Ville gjøre opp for dieselen

Det tyske firmaet som sto for transporten, har ønsket å betale for dieselen som ble pumpet over i den bulgarske trekkvogna.

Men Moum ønsker ikke noen erstatning. Han mener det er en risiko for at dette i neste runde blir trukket fra i lønnen til sjåføren som stjal, og at denne mannen har det økonomisk vanskelig nok fra før. Bulgareren ble ifølge Moum ilagt et forelegg og utvist fra Norge.