Bilde fra Gruve 7 i oktober 2019. Det er den eneste norske kullgruven som det fremdeles er drift i. Den ligger like ved Longyearbyen på Svalbard.

Gruve 7 i drift igjen

Gruve 7 har vært stengt etter vanninntrenging i slutten av juli. Lørdag kveld kunne mannskapet i gruva slippe jubelen løs og åpne gruven for drift igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

- Her er det bare å ta av seg hatten for gjengen i Gruve 7. De har stått på nærmest dag og natt siden vannet begynte å strømme inn. Ekstra morsomt var det jo at driften kom i gang klokken 22 på kvelden lørdag 31. oktober, slik at vi holdt vår målsetting om gjenåpning i oktober, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske i en nyhetsmelding.

Søndag 26. juli ble det oppdaget en større vanninnstrømming i Gruve 7 under en rutineinspeksjon. Store Norske satte umiddelbart i gang en omfattende operasjon for å få ut vannet.

- Usikkert om man fikk gjenåpnet gruven

På grunn av de store vannmengdene i gruva forsvant strømmen, noe som førte til at vannpumpene sluttet å virke og vannet ikke kunne pumpes ut av gruva. Dermed ble det satt i gang en omfattende operasjon med å strekke 5 kilometer strømkabel over isbreen slik at man kunne få ventilasjonen og pumpen i gang igjen.

- I starten var det usikkert om vi skulle få til en gjenåpning av gruven. Men jeg vil rose mannskapet for en enorm innsatsvilje og lagånd. Alle har vært positive og jobbet knallhardt. Det var høy stemning da vi lørdag kveld endelig kunne legge kull på beltet igjen, sier Per Nilssen, sjef for Gruve 7.

Nilssen retter en takk til alle samarbeidspartnere som har hjulpet til i prosessen, og trekker blant annet frem Assemblin som har bistått med det elektriske og LNS med fantastisk innsats.

Stoppet på butikken

- Jeg vil også takke lokalbefolkningen i Longyearbyen for den enorme støtten vi har opplevd. Folk har stoppet oss på butikken og vært veldig engasjert og oppmuntrende rundt gjenåpningen Gruve 7, noe som varmer, sier Nilssen.

Nilssen forteller videre at gjenstår en del etterarbeid. Blant annet vil det være utfordringer med delen av belteanlegget som har stått under vann. Det vil også bli i satt i gang et arbeid med å hindre vanninntrenging neste sommer, som for eksempel å få på plass mer pumpekapasitet og grovere rørgater.

- Frem mot jul kjører vi ekstra kapasitet med doble skift sju dager i uka og ekstra mannskap fra Svea. Foreløpig er det kun produksjon i det ene driftsområdet, men forhåpentligvis får vi i gang den andre maskinen også snart. Etter jul satser vi på en mer normalisert drift igjen, sier Nilssen.

Powered by Labrador CMS