Det kan se mørkt ut fra 2023 for Norges eneste kullgruve i drift, dersom lokalstyret velger å stenge kullkraftverket i dette året.

Lokalstyrelederen i Longyearbyen vil slutte med kullkraft i 2023 - ikke 2038

Planen har vært at Longyearbyen på Svalbard skulle få strøm fra kull hentet i Gruve 7 til denne var tom i 2038. I neste møte, 15. desember, skal lokalstyret avgjøre om de skal avvikle kullkraftverket i 2023, 15 år tidligere.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Lokalstyreleder Arild Olsen anbefaler at kullkraften erstattes med såkalt multifuelteknologi. Planen er å gjennomføre et forprosjekt i 2021, for så å avvikle kullkraftverket i 2023.

- Det vil umiddelbart føre til kutt i CO₂-utslippene, og det vil kutte kostnader. Norge har forpliktet seg til å kutte i CO₂-utslippene. Som eier av det største punktutslippet på Svalbard, må vi gjøre det vi kan for å kutte utslippene, sier Olsen til NRK.

Erstatningen kan bli multifuelmotorer, som kan produsere energi på ulike former for drivstoff. I Longyearbyen er planen å først brenne diesel, for så å gå over til mer miljøvennlige alternativer som biogass og ammoniakk, ifølge statskanalen.

Lokalstyret har allerede inngått en intensjonsavtale med Varanger Kraft om leveranser av ammoniakk.

Vedtak om å flytte kullkraftstoppen (eller ikke) fra 2038 til 2023 fattes av lokalstyret på neste møte. På møteplanen er datoen satt til 15. desember.

Powered by Labrador CMS