Arne Knaben ble i november ansatt som adm. direktør i Volvo Maskin AS i Norge. Han kommer fra Volvo-systemet, men fra lastebilsiden. Foto: Klaus Eriksen

Volvo-sjefen: - Forventer stabilt 2021

I dette juleintervjuet med Arne Knaben, snakker den nye adm. direktøren i Volvo Maskin AS om markedet fremover – og mye, mye mer.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Du har kommet hjem til Norge etter mange år i utlandet og i jobb med Volvo lastebiler. Nå er det sjef for Volvo Maskin som gjelder. Hvordan har den overgangen gått etter et par måneder i stillingen?

- Jeg synes at overgangen har gått riktig bra selv om det fortsatt er mye å sette seg inn i. Det er jo også frustrerende at man på grunn av covid-19-restriksjoner ikke kan reise rundt å møte kunder og medarbeidere sånn som man normalt ville ha gjort. Da jeg begynte i denne jobben fikk jeg en tekstmelding: «Gratulerer, Volvo Maskin er en flott organisasjon med flotte mennesker og flotte produkter.» Nå vet jeg at sånn er det.

Volvo Maskin er klart markedsledende i Norge i salg av anleggsmaskiner, hvordan har 2020 vært sammenlignet med 2019?

- Sammenlignet med 2019 har vi hatt en nedgang i vårt volum på ca. 10%, men alt i alt blir 2020 et mye bedre år enn det man fryktet i vår. For oss har det vært spesielt positivt at vi har lykkes så godt med store maskiner.

Hvordan tror du 2021 blir?

- Et stabilt år med et noe høyere markedsvolum enn 2020, men ikke så bra som 2019.

Er det noe du angrer på at du gjorde eller ikke gjorde i «annerledesåret» 2020?

- Ikke egentlig, jeg har nok «haltet» meg igjennom dette året som alle andre. Midt oppi hjemmekontor og møter på skype, har tiden gått veldig fort likevel.

Er det noe du er spesielt stolt over i «annerledesåret» 2020?

- Ikke for min egen del, men når jeg ser på hvordan Volvo Maskins ansatte har håndtert dette året kan man ikke annet enn å bli stolt. Salg og verksteddrift er blitt holdt i gang, samtidig som alle ansatte har tatt ansvar for å ikke bli smittet. Det vitner om både innsats og engasjement!

Hva eller hvem har spesielt imponert deg fra året vi nå legger bak oss?

- Først og fremst våre kunder som har funnet løsninger i denne vanskelige tiden, og som har klart å holde aktvitetsnivået likt som i 2019. I vår egen organisasjon er det mange endringer på gang i VCE globalt, og når jeg ser på den visjonen man spenner opp, kombinert med en «down to earth» grunnfilosofi, kan jeg ikke annet enn å bli både imponert og optimistisk for fremtiden.

Miljø og mindre klimautslipp blir stadig viktigere, hva gjør Volvo Maskin for å redusere eget utslipp og utslipp i bransjen?

- Sammen med våre kunder jobber vi for å effektivisere driften og redusere tomgangskjøring. En økende andel av serviceavtaler innebærer også at vi tar hånd om oljer og filtre på en miljøvennlig måte. Vi gleder oss også over at vi har fått de første elektriske maskinene til Norge, og har allerede solgt over 50 maskiner til norske kunder.

Hva er den største utfordringen for bransjen i dag?

- Teknologiskiftet vi står ovenfor er både en utfordring og en mulighet. I starten kan tøffe krav fra offentlige byggherrer være utfordrende, men om noen år vil vår bransje være renere, mer effektiv og mer lønnsom enn i dag.

Beskriv en perfekt jul for deg?

- Stille og rolig hjemme på gården sammen med familie. Og så litt tid til å gjøre saker som er trivelig, noen timer i skogen med motorsaga eller i gårdsverkstedet.

Hva er ditt største ønske for det nye året?

- Først og fremst at situasjonen normaliserer seg og at vi igjen kan møte våre kunder ansikt til ansikt. Og så selvsagt at planlagte prosjekter kommer i gang, og med det god tilgang på jobber for våre kunder. For vår egen del er ønsket at Volvo Maskin skal lykkes bra. At våre kunder føler at vi leverer og at våre ansatte og partnere i Volvo Maskin Service føler at Volvo Maskin er det helt riktige stedet å være!

Powered by Labrador CMS