Ber om hjelp til å kutte utslipp fra store anleggsmaskiner

Statens vegvesen ber om innspill for å få fram store utslippsfrie anleggsmaskiner.

Publisert Sist oppdatert

- Maskiner over 40 tonn er en av klimaverstingene i anleggssektoren, med store utslipp av klimagasser. Gravemaskiner, hjullastere og dumpere står for det aller meste av utslippene fra maskinparken på anleggsplasser, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet har som mål å halvere klimagassutslippene fra anleggsarbeidet frem mot 2030. Samtidig har regjeringen lansert en handlingsplan for fossilfri anleggsplass i transportsektoren med forventning om at transportetatene gjennomfører piloter med nullutslippsmaskiner.

Vil bruke krav

- Bestillingen fra regjeringen, er at vi skal bruke krav i offentlige anskaffelser enda mer aktivt som et virkemiddel, sier klimarådgiver Per Fjeldal i Statens vegvesen.

Utfordringen for Vegvesenet er at «det ikke er mulig å få til store nok utslippskutt med maskinene som er på markedet i dag».

- Mindre endringer på dagens maskinpark vil ikke ta oss mot målet. Derfor ønsker vi at bransjen tar skikkelig tak for å utvikle store anleggsmaskiner med nullutslipp, sier Fjeldal.

Vegvesenet inviterer sammen med Bane Nor, Nye Veier og Oslo kommune til leverandørkonferanse i Lillestrøm fredag 13 mai. Konferansen arrangeres samtidig med Nordens største utstilling av maskiner, verktøy og tjenester til bygg og anlegg «Vei og anlegg».

Ønsker dialog med bransjen

- Vi ønsker dialog med anleggsbransjen for sammen å få til store kutt klimagasser frem mot 2030 som Stortinget har bestemt at vi skal ta, sier Fjeldal.

I tillegg til anleggsmaskinbransjen inviterer Vegvesenet bransjeforeninger, bedriftsnettverk, interesseorganisasjoner, innkjøpere, forsknings- og utviklingsmiljøer for å få flest mulig gode ideer på bordet.

Powered by Labrador CMS