Adm. direktør i MEF, Julie Brodtkorb, krever strakstiltak fra regjeringen for å sikre norske arbeidsplasser innen anleggsbransjen.
Adm. direktør i MEF, Julie Brodtkorb, krever strakstiltak fra regjeringen for å sikre norske arbeidsplasser innen anleggsbransjen.

- Du må ta grep straks, Trygve!

Økonomiske sanksjoner og krisen i Europa får nå konsekvenser for anleggsfolk i hele Norge. Julie Brodtkorb, adm. direktør i MEF, og frykter oppsigelser og konkurser i anleggsbransjen etter ekstrem prisstigning på diesel, metaller og sprengstoff.

- Regjeringen må senke dieselavgiftene nå! Jeg ser finansministeren (red.anm.: Trygve Slagsvold Vedum) sier til NTB at han skal vurdere det etter hvert. Våre bedrifter blør nå. Regjeringen må komme med tiltak umiddelbart, sier Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

- Det kan ikke være slik at det er næringslivet som skal sitte med svarteper, mens verdens rikeste stat håver inn som aldri før. Pris-galoppen kan skape større skader på deler av norsk næringsliv enn pandemien, sier Brodtkorb.

Krever handling nå

Hun opplyser at flere entreprenører frykter at man vil måtte gå til mer drastiske grep enn permittering, nemlig nedbemanning.

Diesel, sprengstoff og stål er sentrale materialer for å bygge veier, rydde tomter til boligbygging eller bygge vannforsyning. Nå melder anleggsbransjen om ekstreme utslag på kostnadene til entreprenørene.

- Få ned prisene på anleggsdiesel og diesel til næringsformål umiddelbart. Norge har råd. Landet øker eksportinntektene med seks-gangen grunnet den globale prisstigningen. Det handler om å holde arbeidsfolk i jobb og hjulene i norsk økonomi i gang, sier Julie Brodtkorb

- Lønnsomme prosjekter blir nå ulønnsomme

Bygg- og anleggsprosjekter er midlertidige. Jobber som blir utført i disse dager kan ha blitt inngått kontrakter for flere måneder siden.

- Prisutslagene vi nå ser er helt uforutsett og ekstreme. Det gjør at jobber som var lønnsomme for entreprenører i desember, nå blir ulønnsomme og tapper bedriftene for egenkapital. Det truer jobber i hele Norge, sier Brodtkorb.

Powered by Labrador CMS