FØRSTE: Dalen 2116 er produsentens første hydrauliske snøfreser. Foto: Dalen

Hydraulisk Dalen-freser

PREMIERE: Lid Jarnindustri AS i Norheimsund (Vestland) lanserer sin første hydrauliske snøfreser, Dalen 2116.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Totrinnsfreseren på 950 kg og arbeidsbredde på 2,2 m (2,3 m med to kantskjær), er utviklet i samarbeid med det amerikanske selskapet SnowWolf i «norske» Minnesota.

Snøfreseren for frontmontering har et minimum oljebehov på 150 l/min (200 bar), og er ifølge Lid utviklet for brukere med høye krav til kapasitet. Og nykommeren kommer med en rekke smarte løsninger, fremgår det av pressemeldingen. Det gjelder blant annet utskiftbar Hardox sliteplate i ryggen på tuten og nedfellbar tut uten bruk av verktøy.

Mer Hardox

En kjent utfordring er slitasje ved fresing av snø som inneholder sand og grus. Dalen-freserne har Hardox i viftehusene, og den nye 2116-modellen har i tillegg vifteblad i Hardox.

For å sikre at freseren følger veibanen er det integrert sideveis flyt mellom ramme og freser. Integrert er også svingstopper for tut. Da unngår man at snøstrålen utilsiktet treffer traktor/bæremaskin.

Nykommeren 2116 har også oljefylt automatkobling mellom vifte og girkasse. Begge innmaterne vil dermed stanse om man er så uheldig og treffer en hindring i veibanen.

Freseren er bygget for hydraulisk drift, men kan i fremtiden lett bygges om til PTO-drift ved å skifte fra hydraulisk motor til girkasse, fremgår det av produktbeskrivelsen.

5-6 mill. kroner

Lid Jarnindustris amerikanske importør gjennom flere år, SnowWolf i Minneapolis, har som sagt vært med på utviklingen av den nye 2116-modellen. I USA selges Dalen-freserne under navnet Alfablower. I høst leverer Norheimsund-bedriften snøfresere til USA for 5-6 mill. kroner.

Powered by Labrador CMS