GROMME SAKER: Magne Ove Olsen i Move Maskin AS tar lokale jobber i Saltstraumen med en splitter ny John Deere 7R og, faktisk, verdens første TOR 15T50-henger!
GROMME SAKER: Magne Ove Olsen i Move Maskin AS tar lokale jobber i Saltstraumen med en splitter ny John Deere 7R og, faktisk, verdens første TOR 15T50-henger!

«Nå må jeg roe meg ned»

TRAKTOR-MANN: Etter å ha skaffet seg et råskinn av en John Deere-traktor og verdens første henger av merket TOR, sier Magne Ove Olsen fra Saltstraumen følgende om seg selv: «Nå må jeg roe meg ned».

Publisert Sist oppdatert

Den trivelige 65-åringen fra Saltstraumen i Nordland har levd et helt liv med traktorer og i anleggsbransjen. Han skaffet seg sin første traktor som 16-åring i 1972 for å drive familiegården videre. For å spe på inntektene, skaffet han seg sin første gravemaskin da han kom i 20-årene. I 1982 kjøpte han seg John Deere for første gang, og siden har han handlet på Felleskjøpet. Historien bak dagens jernhest, amerikanskproduserte John Deere 7R med 373 hk, er egentlig en historie om et «ikke planlagt traktorkjøp».

Kikket på henger…

Det startet nemlig med at han kikket på en TOR demohenger som Felleskjøpet hadde blitt forhandler av. Olsen likte den norskproduserte hengeren fra Norwegian Trailer System. Den har nesten 16 tonns lastekapasitet og 21 tonns totalvekt, fjæring på begge akslingene og draget, ABS-brems og er beregnet for transporthastighet i 50 km/t. Med andre ord en skikkelig anleggs dumperhenger som han trengte, og han la inn en bestilling på modellen TOR 15T50, noe som viste seg at var den første bestillingen av noen av det nye hengermerket som selskapet som T.N. Vangs og Duun Industrier står bak sammen med et par andre investorer.

Nå var imidlertid utfordringen at hans daværende John Deere 6215 (159 hk) ble litt snau for hengeren. Så da ble det lagt inn en bestilling til, på den grommere USA-produserte 7R i en hk-klasse som nærmer seg 400-tallet! Så nå er han i full drift med splitter nytt utstyr, samt en Cat 307.5 8-tonns gravemaskin. Og det er i den forbindelsen av han sier det vi i A&T valgte som tittel til denne artikkelen:

- Nå må jeg roe meg ned.

Traktor og hjullaster

For Olsen er det perfekt med traktor med lasteaggregat. Med denne, hengeren og gravemaskinen, har han alt han trenger for å ta småjobber i Saltstraumen-området. 65-åringen gikk for tre år siden av med AFP etter 11 år i Bodø kommune, og nå koser han seg på jobb med egne småoppdrag i nærområdet gjennom sitt eget firma Move. Med korte transportetapper, føler han at han ikke trenger lastebil.

- Jeg opparbeider garasjetomter, foretar drenering, skifter renseanlegg, lager hytteveier og små skogsveier. Om vinteren er det en del snøbrøyting. Og i lasteaggregatet på traktoren kan jeg ha både skuffe og pallegafler slik at den fungerer som en hjullaster, sier Olsen.

- Du kjørte tyskprodusert John Deere før, og nå amerikansk produsert. Hva er forskjellen?

- Det er litt forskjell. Hytta er veldig stor og meget godt lydisolert, for eksempel, sier Olsen.

Med nytt utstyr på plass og arbeidsglede, har den blide nordlendingen ingen planer om å gi seg i arbeidslivet med det første.

- Jeg vil holde på så lenge lysten er der og så lenge det finnes jobb, sier 65-åringen.

Powered by Labrador CMS