SYNLIG: Personen bak containeren blir synlig for hjullasterføreren via skjermen, der brikken på personenes hjelm er oppdaget.

Orion oppdager personer rundt maskinen for føreren

Systemet har full kontroll på personer rundt maskinen, også dem som er bak en vegg eller container.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 startet Gunnar Gauthun og Amund Fattnes opp Rytech AS, et teknologiselskap med fokus på sikkerhetsløsninger og sensorteknologi, i Sauda i Rogaland.

De har blant annet utviklet et system som skal forbedre HMS-en betydelig på områder der anleggsmaskiner kjøres blant arbeidere som er til fots.

Fordeler

Systemet, som har fått navnet Orion, består av en boks med antenne på taket av anleggsmaskinen, en skjerm i førerhuset og senderbrikker som arbeidere til fots utstyres med.

BLIR OPPDAGET: Brikken på hjelmen kommuniserer med systemet på på hjullasteren. Antenneboksen merket med rød ring. Det samme er brikken på hjelmen.

Når en brikke kommer innenfor en forhåndsbestemt avstand til anleggsmaskinen, lyser røde felter opp på skjermen i maskinen, i den retningen som personen befinner seg.

Systemet har to store fordeler:

– Orion har full kontroll på alle med brikker. Også dem som ikke er synlige fra førerplass, men som blåtannsystemet likevel har full kontroll på. Et eksempel kan være at en person kommer gående ut av en container når en hjullaster kjører forbi. Systemet varsler da maskinføreren om faren som føreren ikke kan se med det blotte øyet, før det oppstår en farlig situasjon, sier Gunnar Gauthun.

– En annen fordel, er at alle gangene systemet registrerer fotgjenger og maskin i nærheten av hverandre kan registreres som et punkt på et områdekart. På den måten lages et «hotspot»-kart. Med det som utgangspunkt kan systemet også varsle om at maskinen er på vei inn i et område med stor sannsynlighet for å havne i nærheten av fotgjengere. Det kan også gjøres HMS-tiltak med utgangspunkt i de «varme punktene», slik at det blir mindre kontakt mellom maskiner og arbeidere til fots, sier han.

KART: Kart som viser antall kontakter mellom maskiner og personer over en viss tid, kan brukes til å lage forebyggende HMS-planer.

Avstanden det varsles på kan stilles inn etter hvor stort området er og hvor «tett befolket» det er, slik at systemet ikke skal varsle i utide, men når det er viktig å være obs.

Jungeltelegrafen går

Så langt har Rytech montert antenner og skjermer på 90 maskiner; hjullastere, trucker, gravemaskiner og dumpere.

1200 arbeidere er utstyrt med deres senderbrikker, på et samlet areal på 900 dekar.

Og det er før Rytech har gått ut aktivt for å selge produktet.

– Vi har til nå utplassert Orion i bedrifter innen prosessindustri og avfallshåndtering. Jungeltelegrafen går på at dette virker og er enkelt å bruke, så vi har forespørsler også fra bergindustri, skogbrukere og anleggsbedrifter, sier Fattnes.

Powered by Labrador CMS