Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten for å tillate dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, og Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom skal samarbeide om stevningen. Bildet er fra Natur og Ungdoms sommerleir på Træna i Nordland nå i juli.

Saksøker staten for tillatelse til sjødeponi

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom vil saksøke staten for tillatelsen til gruvedrift med plassering av masser i Førdefjorden.

Publisert Sist oppdatert

Det er klart etter at Natur og Ungdom har bestemt seg for å følge Naturvernforbundets vedtak om å ta førdefjordsaken til retten.

- Vi står sammen med lokalbefolkningen, forskningen og fremtidige generasjoner i denne saken. Vi er klare til å gi alt i kampen for rene fjorder. Nå tar vi denne saken til retten for å stanse dette katastrofale prosjektet, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Det var på Natur og Ungdoms sommerleir på Træna i Nordland at organisasjonens landsstyre mandag kveld vedtok å bli med på søksmålet. Naturvernforbundets landsstyre vedtok 11. juni at organisasjonen ville saksøke staten hvis Natur og Ungdom også ble med på rettssaken. De to organisasjonene starter nå arbeidet med en stevning.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at Klima- og miljødepartementets tillatelse til å deponere opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden er et klart brudd med forurensningsloven og EUs mineralavfallsdirektiv.

- Det er gitt tillatelse til dumpe gruveavfallet rett i fjorden uten krav om å utrede hvordan avfallet kan minimeres, slik at man kan få til andre og mer miljøvennlige løsninger. Her har hensynet til den rike og rene fjorden kommet helt nederst. Vi tar derfor saken til retten for å sørge for rettsvern for Førdefjorden, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Powered by Labrador CMS