Bilde fra 2015 da det var stor aktivitet i Bjørnevatn-gruven i Sør-Varanger.

Svensk selskap kjøper Sydvaranger – vil starte opp gruvedriften igjen

Man regner med en nominell fremtidig årlig produksjon på ca. 4 millioner tonn høyt anriket pelletskonsentrat, helst av fossilfri DRI-kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Grangex AB har inngått en avtale med OMF Fund II H Ltd (Orion) om kjøp av 100 % av aksjekapitalen og aksjonærlånene i Sydvaranger Mining AS fra Orion for en samlet kjøpesum på 33 millioner USD. 

Sydvarangers gruve ved Bjørnevatn har viktig infrastruktur på plass og har et integrert strategisk forhold til det norske shipping- og logistikkonsernet  Tschudi Group, som har vært interessent i Sydvaranger i mer enn 15 år. 

4 millioner tonn høyt anriket pelletskonsentrat årlig

Etter fullføring av oppkjøpet vil Grangex samarbeide med sine strategiske partnere Anglo American og Tschudi Group, og Sydvaranger-teamet, for å analysere de beste tekniske løsningene for å gjenoppta gruvedrift i jernmalmgruven. Man regner med en nominell fremtidig årlig produksjon på ca. 4 millioner tonn høyt anriket pelletskonsentrat, helst av fossilfri DRI-kvalitet.

Grangex mener at gjenopptakelse av driften er i tråd med Norges og EUs mål om å styrke selvforsyningen med råvarer og at den planlagte oppstarten også vil bidra positivt til lokalsamfunnet og regionen.

Oppkjøpet, hvis det gjennomføres, vil komplettere Grangex' planlagte produksjon av ultrahøyanriket jernmalmkonsentrat i Dannemora, i Östhammar kommune i Sverige.

– Det er med glede Grangex tar ledelsen i dette banebrytende nordiske samarbeidet i en av Norges viktigste regioner på et kritisk tidspunkt for Europas satsing på å oppnå selvforsyning med mineraler. Vi har gjort store fremskritt i vår nåværende utvikling av Dannemora-prosjektet, og vi vil fortsette med samme fart, energi og entusiasme for å gjenoppta bærekraftig og kommersielt forsvarlig jernmalmproduksjon i Sydvaranger, sier Christer Lindqvist, administrerende direktør i Grangex. 

– Tschudi Groups engasjement i vårt partnerskap sikrer kontinuitet og dyp forståelse av de sosiale og økonomiske forholdene og behovene i Kirkenes-området. Vårt samarbeid med Anglo American i Dannemora og deres ambisjon om å redusere scope 3-utslippene legger grunnlaget for Sydvarangers avtaksstrategi. Vi ser frem til å reetablere industriell gruvedrift i Øst-Finnmark sammen med offentlige og private interessenter.

– Viktig for lokalsamfunnet

– Vi i Orion er glade for å kunngjøre denne innledende avtalen om kjøp med Grangex og å samarbeide med dem for å fullføre transaksjonen, som representerer et viktig skritt mot å starte gruven på nytt. Grangex er en anerkjent gruveutvikler som vil være en god forvalter av gruven fremover, sier Michael Barton, Managing Partner i Orion.

Peter Steiness Larsen, finansdirektør i Tschudi Group er også fornøyd med avtalen:

– Tschudi Group ser frem til å samarbeide med Grangex og lokale interessenter for å starte gruvedriften på nytt. Vår langsiktige tilstedeværelse i Kirkenes er basert på vår sterke tro på Sydvarangers potensial med en godt vedlikeholdt infrastruktur i verdensklasse og lokal kompetanse. En restart av Sydvaranger Gruver er veldig viktig for lokalsamfunnet nå sier han.

Powered by Labrador CMS