Prototypen LX03 er bygget med utgangspunkt i Lego Technic konsepthjullasteren Zeux.
Prototypen LX03 er bygget med utgangspunkt i Lego Technic konsepthjullasteren Zeux.

Volvo har bygget en hjullaster med utgangspunkt i en Lego-modell

Den er selvlærende og kan samarbeide med mennesker.

Publisert Sist oppdatert

Denne autonome og eldrevne prototypen fra Volvo Construction Equipmet (Volvo CE) er det første eksempelet på en selvlærende konsepthjullaster med intelligens nok til å kunne ta beslutninger, utføre arbeidsoppgaver og samarbeide med mennesker.

Det er også første gang en Lego Technic-modell har vært utgangspunkt for bygging av en ny anleggsmaskin.

Selv om Volvos hjullaster, LX03, ikke er tilgjengelig kommersielt, forventes den å gi viktig informasjon til dagens og morgendagens maskiner.

- Vi har tøyd teknikkens og fantasiens grenser

Volvo LX03 er inspirert av et konsept utarbeidet av ingeniører og designere hos Volvo CE og Lego Technic. Den representerer neste steg i Volvo CEs forskning og utvikling innen maskin-intelligens og innen utfasing av fossilt drivstoff i anleggsbransjen.

- Som ledende bedrift innen transport og infrastruktur, har vi et viktig ansvar for å motvirke klimaforandringer og øke den innovasjonstakten som kreves for å gjennomføre samfunnsforandringer rundt om i verden. Vi tror på å gå fra ord til handling, sier teknisk direktør Lars Stenqvist i Volvo-konsernet.

Melker Jernberg, adm. direktør for Volvo CE, ønsker å forandre anleggsbransjen:

- Vi må forandre bransjen gjennom smarte og mer holdbare løsninger som kan skape en forandring globalt. Vår siste Concept Lab-prototyp, LX03, er et eksempel på dette. Sammen med Lego-konsernet har vi tøyd både teknikkens og fantasiens grenser, og resultatet er noe som aldri tidligere er sett, sier han.

Fikk hjelp av barn til å utvikle hjullasteren

LX03 med hevet overdel av sakserammen.
LX03 med hevet overdel av sakserammen.

Det hele begynte som et spennende prosjekt mellom de to bedriftenes designere og ingeniører for å utforske potensialet i fremtidige felles konstruksjoner. Dette førte til lanseringen av 42081 Lego Technic konsepthjullaster Zeux. I det kreative arbeidet fikk prosjektgruppen hjelp av en gruppe barn.

- Våre to bedrifter har hatt et fremgangsrikt samarbeid i flere år, men dette er første gang vi tar frem en ekte maskin basert på en modell istedenfor motsatt. Det er dette som gjør dette til et unikt prosjekt, sier Niels Henrik Horsted, produktsjef for Lego Technic i Lego-konsernet.

Tilpasningsdyktig hjullaster

Prototypen LX03 er bygget av et tverrfunksjonelt team av ingeniører, programmerere og verkstedsteknikere fra Volvos anlegg i Eskilstuna og Konz (Tyskland) i samarbeid med designere i Göteborg.

LX03 med senket overdel av sakserammen.
LX03 med senket overdel av sakserammen.

Den er en femtonns hjullaster som er utviklet som et modulært konsept med mulighet for å gjøre maskinen større eller mindre med kun en eller to forandringer i produksjonsprosessen.

Den deler dessuten drivlinje med hjullasteren Volvo L25 Electric. Dette gjør den til en nullutslippsmaskin med lavt støynivå og en driftstid på opp til åtte timer avhengig av blant annet konfigureringen.

Den er bygget for å være smart og sikker på arbeidsplassen, utstyrt med kunstig intelligens med evne til å tilpasse seg ulike situasjoner, ta beslutninger i nåtid, og fremfor alt; samarbeide med mennesker.

Powered by Labrador CMS