Lastingen av tilsalgsmaterialene utføres med en Cat 930G hjullaster. Blandeprosessen opereres fra styreskapet bakerst på maskinen.
Lastingen av tilsalgsmaterialene utføres med en Cat 930G hjullaster. Blandeprosessen opereres fra styreskapet bakerst på maskinen.

ABM-blandeverk til Svalbard

Asfalt & Betong Maskiner AS i Trondheim er importør av betongblandeanlegg fra danske fibo intercon. Nå har Trondheims-firmaet levert sitt første anlegg. Det står på Svalbard og produserer sprøytebetong for Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS.

Det var i januar Asfalt & Betong Maskiner AS (ABM) leverte det mobile blandeanlegget M2200 som har produksjonskapasitet på 25-45 m 3/time. Ved produksjon av jordfuktig betong øker kapasiteten til 45-60 m 3/time.

11 tonn og9 meter

Det treakslede blandeanlegget på 11 tonn er9 mlangt,2,85 mbredt og2,65 mhøyt og er utstyrt med fire tilslagssiloer (4x2,4 m3) og vanntank som rommer500 l. I blandekaret som drives av en el-motor på 55 kW, sitter åtte blandearmer og en sideskrape. Blandeanlegget til Store Norske er levert med en14 mlang transportør, en "big bag-silo" for sement og en forveiersilo (veier sementen før den går i blandemaskinen). M2200-blanderen kan flyttes med traktor/redskapsbærer (maks.30 km/h), på stor henger, eller i "nedrigget" utgave på lastebil.

Omlasting

Store Norske har plassert sitt nye blandeanlegg i et stort telt der det produserer sprøytebetong for sikring i Svea Nord-gruva. Silolastingen av tilslagsmaterialene utføres med en Cat930 Ghjullaster, og ferdigbetongen transporteres inn i gruva med en trommelbil. Midtveis i gruva lastes betongen over i en spesialbygd trommelhenger fra finske Kart, også levert av ABM. Trommelhengeren slepes videre innover med redskapsbæreren Wille855C. En spesialbygd sprøyterigg sørger for tettingen på de aktuelle stedene.

Tunneltilpasset

Takhøyden i Svea Nord-gruva er2,5 m. Det danske blandeanlegget har i standardversjonen en høyde på2,65 m. Store Norskes anlegg er imidlertid blitt tunneltilpasset ved at "dansken" er blitt utstyrt med mindre hjul, og el-motoren som i standardversjonen "rager i været", er blitt senket. Det gir blandeverket en høyde på2,46 m. På sikt, når den nye gruva i Lunkefjell åpnes, skal blandeverket slepes gjennom Svea Nord-gruva frem til Lunkefjell.

Flere prosjekter

Det var ifjor ABM ble importør av fibo intercon-produktene som omfatter et "vel" av betongutstyr/-modeller. "Svalbard-anlegget" er altså det første mobile blandeanlegget Trondheims-firmaet har levert, og daglig leder i ABM, Martin Fusche, syns det er artig at Store Norske ble den første kunden.

- Ja, vi syns dette er moro. Selskapet er en svært profesjonell kunde som stiller krav. Og kravene er innfridd; anlegget går meget bra. Vi har store forhåpninger til fibo intercon-produktene, og vi har flere prosjekter på gang, sier Fusche.

Forsiden nå