Aker nominert til Bauma-pris

Aker nominert til Bauma-pris

Aker Wirth har sammen med Rio Tinto utviklet et unikt tunnelboresystem. Se video.

Med seks fleksible armer kan MTM 6 grave ut ulike tunnelprofiler.
Med seks fleksible armer kan MTM 6 grave ut ulike tunnelprofiler.

Systemet er nominert til Buama Innovasjonspris 2013 i klassen for maskiner, som vil bli utdelt under Bauma i München i april.

Maskinen Aker Wirth, et datterselskap av Aker Solutions, er nominert for er en Mobile Tunnel Miner (MTM). Maskinen er en slags kombinasjon av en tunnelboremaskin (TBM) og et fresehode. Den har ifølge Aker Wirth fleksibiliteten til et fresehode, samtidig som den er like robust som en TBM.

Ulike tunnelprofiler

Maskinen driver seg selv framover med det som blir beskrevet som en «walking mechanism» og kan gå bakover ved hjelp av beltedrift. Den graver ut tunnelen med seks kraftige hydrauliske armer med kutterhoder. Den har en borediameter på opp til 6 meter, og kalles MTM 6. Utgravd materiale fraktes bakover på samlebånd på samme måte som i en TBM.

Tunnelsystemet er en del av Rio Tintos «Mine for the future»-program og skal testes ut i fullskala i selskapets kobbergruve i Australia senere i år.

Ifølge Aker skal MTM 6 kunne nå en framdrift på 10 meter per dag, og skal være spesielt effektivt i hardt fjell.

Siden kutterhodene er plassert på fleksible armer, kan MTM 6 grave ut ferdige tunneler med både rektangulært, hesteskoformet eller rundt snitt, i motsetning til TBM som kun graver ut runde tunnelprofiler.

Krappe svinger

Maskinen har også en imponerende liten svingradius på bare 30 meter, noe som gjør ta den kan håndtere langt skarpere kurver enn tradisjonelle TBM-er.

- Vi vil revolusjonere sikkerheten og effektiviteten i underjordsgruver med den nye Mobile Tunnel Miner. Denne innovative teknologien vil forbedre helse, sikkerhet og miljø betydelig og gjør arbeidsforholdene bedre, sier CEO i Aker Wirth Einar Brønlund.

De to andre nominerte i kampen om Baumas Innovasjonspris 2013 er rørledningssystem fra Herrenknecht og et betongsystem fra Sommer Anlagentechnik. 

MTM 6 kan takle mye krappere svinger enn tradisjonelle TBM-er.
MTM 6 kan takle mye krappere svinger enn tradisjonelle TBM-er.

Forsiden nå