Pon Equipment er en av flere importører som kan tilby alkolås i sine maskiner. Illustrasjon fotokollage med bilder fra: Pon Equipment og Dräger Safety

Alkolås i anleggsmaskiner

I Sverige har NCC og Skanska alkolåser i anleggsmaskiner. I Norge er entreprenørene i ferd med å finne ut av mulighetene, og flere maskinimportører kan tilby alkolås i sine maskiner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

- I Norge er vi blitt kontaktet av NCC og Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS). Disse bedriftene ønsker informasjon om Dräger alkolås som vi selger i Norge. Vi er også i en informasjonsfase overfor AF Gruppen og Veidekke, sier Haakon Olsen, Key Account Manager i KGK Norge AS.

Olsen opplyser til AT.no at det vil ta tid før alkolås er noe man må ha i anleggsmaskiner, men at dette noe som sannsynligvis vil presse seg frem på sikt.

- De som er tidlig ute vil kunne vise hele verden at de ligger helt i forkant når det gjelder HMS, noe som er med på å bygge et godt omdømme, sier Olsen.

Han opplyser at KGK Norge har inngått samarbeid med Volvo Maskin, Brubakken og Pon Equipment, slik at disse aktørene vil kunne tilby alkolås til sine kunder når etterspørselen fra norske kunder disse melder seg.

Anleggsmaskiner med alkolås

I Sverige er de kommet lenger enn i Norge. Olsens kolleger som selger tyske Dräger alkolåser i Sverige opplyser at NCC og Skanska har montert alkolås i noen av sine gravemaskiner, pelemaskiner, asfaltleggere, tårnkraner, valser og dozere.

I tillegg har NCC, Skanska og Peab stort sett alkolås i alle sine varebiler, pickuper og lastebiler, opplyses det fra Sverige.

Alkolås kan monteres på alt som drives med strøm, til og med porter og elektriske nøkkelskap.

Dräger alkolås.JPGDavid Nilsson i Dräger Safety Sverige AB (t.v.) og key account manager Haakon Olsen i KGK Norge AS. Mellom seg har de en demoversjon av alkolåsen Dräger Interlock 7000. Olsen holder analyseenheten til Dräger Drugtest 5000.

Slik virker systemet

Målesystemet mottar et bestemt volum av utåndningsluft i den elektrokjemiske sensoren. En eventuell alkoholkonsentrasjon omvandles til elektrisk energi i sensoren. Deretter måles den utvunnede energien og maskinen omregner den til en alkoholkonsentrasjon.

Sensoren er optimert for kun å måle alkohol (etanol) og reagerer ikke på mat/sigaretter/aceton/legemidler. Sensoren har oppvarming og er tilpasset for bruk i kjøretøy på vinterdager.

Biler og lastebiler

Statens vegvesen har alkolås i nesten alle sine biler, ifølge Olsen, og bruker loggfunksjonen til å føre statistikk.

Coop Norge har i samarbeid med sine transportører valgt å installere alkolåsen Dräger Interlock 7000 i sine distribusjonskjøretøy fra januar 2015.

- Vi er også i gang med et prøveprosjekt med Virkestransport Øst (VTØ). Dette er et spennende prosjekt. VTØ ser at deres posisjon i markedet omdømmemessig vil styrke seg ytterligere ved innføring av alkolås. Selskapet har nå installert alkolås i tre biler som skal gå vinteren igjennom i forhåpentligvis ekstreme forhold. Disse bilene opererer i områder der vi finner til tider ekstremt lave temperaturer, bilene må være i drift kontinuerlig så driftssikkerhet er et sentralt tema her, sier Olsen.

Han tror at vi vil se en form for lovgivning om noen år når det gjelder godstransport, og da på et større overgripende nivå som EU/EØS.

Narkotika-testing

Når det gjelder alkolås er det etanol som avdekkes. Et tilsvarende enkelt låsesystem på narkotiske stoffer er ikke mulig i dag. Det er rett og slett for mange kjemiske forbindelser å måle.

- Det kommer ingen «narkolås» til kjøretøy eller maskiner de neste ti årene. Det er sikkert, sier David Nilsson i Dräger Safety Sverige AB.

For å illustrere mangfoldet, finnes det ca. 800 narkotiske molekyler i dag kun av syntetisk cannabis. Det er bare 50 av disse er forbudt i Norge og Sverige, ifølge Nilsson. Lovgivningen henger rett og slett ikke med kjemikerne som jobber med illegal kjemisk utvikling og produksjon.

Dräger Drugtest 5000

Dräger har utviklet et mobilt hurtigtestsystem for narkotikasporing, Drugtest 5000. Dette påviser amfetaminer, THC(cannabis), kokain, opiater, metadon, metamfetamin og benzodiasepiner.

Dette består blant annet av en analysemaskin, engangssamlere til å ta spyttprøve, printer og 12V adapter.

Personen som skal sjekkes beveger den øverste delen av spyttsamleren frem og tilbake mellom innsiden av kinnet og tannkjøttet til en indikator viser at tilstrekkelig prøvemateriale er samlet. Dette tar vanligvis ca. ett minutt.

Deretter plasseres prøven i analysemaskinen. Resultatet blir synlig på maskinens display etter noen minutter. Dersom prøven påviser narkotika, tas personen med for å ta utvidede prøver.

ConocoPhillips som utvinner olje og gass på norsk sokkel, er en av organisasjonene som har tatt i bruk Drugtest 5000 i Norge.

Powered by Labrador CMS