Isen trekker seg tilbake på Grønland og under den dukker det opp rubiner, som LNS nå skal utvinne.

LNS skal på rubinjakt

Leonhard Nilsen & Sønner skal utvinne den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

På Fiskenæsset på Vest-Grønland ligger rundt 400 millioner karat rubiner klar til å utvinnes. Med sin unike erfaring fra arktiske strøk blir Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og deres datterselskap GMS partner med et canadisk selskap når rubinene i den kommende Aappaluttoq-gruven skal utvinnes.

Ved gruven ligger rubinforekomstene helt opp i dagen.

- Det er et joint venture med canadiske True Northern Gems (TNG), forteller Frode Nilsen i LNS til AT.no under Fjellsprengningskonferansen på SAS-hotellet i Oslo torsdag.

Det er første gang LNS vil utvinne edelstener, og Nilsen forteller at metodene blir noe annerledes enn den gruvedriften selskapet har vært vant til.

- Når man tar ut edelstener må man tenke litt annerledes. Man kan ikke sprenge på vanlig måte, fordi da blir steinene ødelagt. De må tas ut forsiktig, forteller Nilsen.

Dyre smykkesett

Selve gruven er et dagbrudd der TNG har rettighetene til edelstenene. Driften er planlagt startet i september 2013, men det er allerede tatt ut edelstener fra bruddet. Og edelstenene er blitt omgjort til smykker.

- Det er tatt ut rundt 60 tonn masse, og edelstenene derfra er omgjort til 14 smykkesett, forteller Nilsen.

Prosjektleder i LNS Ruth Haug slapp nyheten om rubinprosjektet under sitt foredrag på Fjellsprengningskonferansen.

Og for å understreke verdien av rubinene forteller Nilsen:

- Og hvert av smykkesettene har en verdi på rundt 40.000 dollar.

Forekomsten, slik den er boret nå, er anslått til 400 millioner karat rubiner. Dette skal være den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell. Foreløpig er det påvist drift for 9 år, men LNS tror at det er rubiner for 30 års drift.

Kjøpte GMS

LNS-gruppen er unik i polare strøk og har aktiviteter på Svalbard og i Antarktis. Som et ledd i den polare satsing, etablerte LNS seg på Grønland og kjøpte opp Greenland Mining Services (GMS) i januar 2012.

Siden mars i år har LNS vært i samtaler med TNG om utvinning av rubinene i Aappaluttoq-gruven, og nå er altså avtalen i boks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kombinasjonen av LNS-gruppen og GMS på Grønland var avgjørende for at avtalen kunne komme i stand. TNG har som ønske å samarbeide med et selskap som er lokalt forankret i det grønlandske samfunn.

- Denne avtalen er en viktig milepæl i utviklingen av rubinprosjektet i Aappaluttoq, sier CEO i TNG Nicholas Houghton.

- Ikke bare kommer det inn solide kapitalbidragsytere for byggingen av gruven, men vi får også inn en erfaren grønlandsk og arktisk gruveoperatør, sier Houghton.

Rubiner har ingen industriell bruk slik for eksempel diamanter har, men er et produkt som kun brukes i smykkeindustrien.

LNS-Gruppen vil gjennom avtalen få en eierandel i det nye gruveselskapet TNG Greenland på  20%.

Her kan du lese mer om prosjektet på Grønland. 

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS